Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Stomi

Et liv med stomi skal være et fullverdig liv, hvor du skal kunne gjøre det du har lyst til. Du er ikke alene og det skal være mulig å føle seg trygg, senke skuldrene og leve uten å egentlig tenke så mye på stomien. Her kan du lese om noen av årsakene til at noen får stomi, hvilke typer som finnes og litt om livet med stomi. 

Hva er stomi

Kort fortalt er stomi det samme som utlagt tarm. Stomien blir laget ved at man opererer en del av tarmen ut gjennom bukveggen og ut på huden. Den ytterste delen av tarmen vrenges og sys så fast på huden. Det finnes flere typer stomier og de er navngitt etter hvilken del av tarmen, eller annet organ, som er lagt ut. 

Her kan du lese mer om: 

Hvorfor får noen stomi

Det er flere årsaker som kan føre til at man blir operert for å få stomi. Noen av disse kan være medfødte misdannelser, kreft, skader og ulykker, samt kroniske tarmbetennelser som Crohns sykdom (Morbus Crohn). 

Stomi kan være en midlertidig løsning eller permanent. Dette avhenger av årsaken til operasjon og om tarmens funksjon kan gjenopprettes. Blir endetarmen fjernet under operasjon er det ikke mulig å legge tarmen tilbake. Urostomi er også en permanent løsning. Grunnet medisinske fremskritt har stadig flere pasienter i dag en midlertidig stomi, fremfor en permanent stomi. 

Hvis stomien er midlertidig er det viktig å trene lukkemuskelen i endetarmen, slik at man ikke får problemer med å holde på luft og avføring senere. En muskel som ikke blir brukt blir svekket, derfor er knipeøvelser viktig slik at tarmen kan fungere som normalt igjen når stomien skal tilbakelegges. Knipeøvelsene bør gjøres hver dag.

Type stomier

De vanligste typene stomi er colostomi (utlagt tykktarm), ileostomi (utlagt tynntarm) og urostomi (utlagte urinveier). Colostomi er som regel plassert på venstre side av magen, grunnen til dette er at avføringen er fast. Ved ileostomi er det vanligvis på høyre side av magen stomien blir plassert. Innholdet kommer da fra tynntarmen og er oftest tyntflytende i starten, men blir mer grøtete etter hvert. Ved urostomi kommer det urin i stedet for avføring. Denne stomien er permanent. 

Ved både ileostomi og colostomi kan man ikke regulere eller styre når stomien tømmer seg for avføring. I tillegg kan det uten forvarsel komme prompelyder fra tarmgasser på stomien. Dette er helt normalt, men det finnes blant annet belter som kan dempe denne lyden. På Boots HomeCare kan du lese mer om stomibelter. 

Begge disse stomitypene kan være enkelt- eller toløpet. Ved enkeltløpet stomi skjærer kirurgen tarmen tvers over og legger den ene enden ut på magen. Ved toløpet stomi skjærer kirurgen halvt over tarmen og legger deretter ut begge endene. Da får du to hull i stomien og derav en stomi som også er litt større i omkrets. Avføringen kommer fra det ene hullet, og det andre hullet fører videre nedover i tarmsystemet. 

Ileostomi

Hva er ileostomi? Ved ilestomi er det nødvendig å koble fra hele tykktarmen. Det er nedre del av tynntarmen som brukes og som føres ut gjennom bukveggen og til overflaten av huden. Den blir som oftest plassert på høyre side av magen. Ved denne typen stomi benyttes det gjerne en tømbar stomipose. Grunnen til at man benytter tømbare poser er av praktiske årsaker siden det kommer større mengder tyntflytende avføring fra tynntarmen hele dagen. 

Ved ileostomi er det gjerne sykdommer som Crohns sykdom, kreft i tykktarmen, ulcerøs kolitt, skader m.m. som gjør det nødvendig med et inngrep. Noe av det som er spesielt ved ileostomi er at huden lett kan bli sår siden avføringen inneholder enzymer. Det er derfor viktig med godt tilpasset utstyr, samt god hudpleie. 

Colostomi

Ved colostomi blir tykktarmen lagt ut. Oftest legges denne på venstre side av magen. Det kommer som regel fast avføring ut. Av praktiske årsaker benytter de fleste derfor lukkede stomiposer, som kan tas av og kastes. Årsaker til at det kan være nødvendig å anlegge colostomi kan bla. være kreft i tykktarmen, blokkering av tarmen, hull på tarmen eller i noen tilfeller ved ulcerøs kolitt. Tilstanden avgjør om colostomien legges midlertidig eller permanent. 

Urostomi

Ved urostomi er det en del av tynntarmen som brukes for å lage en slags kunstig urinblære. Det kommer altså urin og ikke avføring fra denne stomien. En urostomi lages ved at man bruker ca. 20 cm av tynntarmen. Tynntarmen skjøtes så sammen igjen, slik at den skal fungere som normalt. Selve urostomien lages ved at man lukker den ene enden av tarmstykket og den andre føres ut gjennom huden, vrenges og sys fast. Urinlederne blir koblet fra blæren og på tarmstykket. Urinen kan dermed renne fra nyrene, gjennom tarmstykket og ut i posen. På denne måten går urinen ut gjennom stomien. Urinblæren kan fjernes eller ligge ubrukt inne i kroppen. Dette avgjøres ut ifra årsaken til operasjonen. Urinen vil renne hele tiden og samles i en tømbar stomipose beregnet til urostomi. En ekstra urinpose kan også kobles på stomiposen. Dette er praktisk, for eksempel til natten. Denne type stomi er permanent.

Det er som oftest kreft i blæren som er årsaken til å få urostomi. Andre årsaker er nevrologiske sykdommer, interstitiell cystitt (smertefullt blære-syndrom), stråleskader, fistler og fødselsskader. 

Les mer om urostomi her. 

Stomistell- stell av stomi

Stomistell er noe du lærer av helsepersonell etter stomioperasjonen. Hvor ofte stomien skal stelles avhenger av type stomi, samt hva slags utstyr du benytter. Det er anbefalt å legge stomiskift til et tidspunkt på dagen hvor stomien er minst aktiv. Dersom du er plaget av lekkasjer er det ekstra viktig å sjekke huden rundt stomien når du steller den. Det kan være nødvendig å utføre stomistell oftere om huden er sår. 

Her kan du lese en trinn-for-trinn guide til hvordan du skal skifte på stomien. 

Leve med stomi

Anne Sofie og Camilla lever med stomi. Sammen med Boots Homecare har de samlet en rekke gode tips til hvordan man kan leve med stomi i hverdagen. 

Det viktigste rådet de begge har er å gjøre det beste ut av stomi-situasjonen din. Prøv å tenke at stomien gir deg muligheten til å leve et mer normalt liv, enten om du trenger stomi en periode eller permanent. Det handler mer om tilpasning enn begrensning. På Boots Homecare finner du Anne Sofie og Camilla sine tips rundt ulike situasjoner i livet med stomi: 

Her kan du lese mer om Anne Sofie og Camilla sine erfaringer om livet med stomi. 

Stomiutstyr

Når du er stomioperert så gir Folketrygden refusjon for blant annet poser og annet utstyr du har behov for. Dette innebærer at du får utstyret på blå resept og bare betaler en egenandel. Du kan få utstyr for tre måneder av gangen og resepten gjelder i et år. Dersom du skal ha stomien lengre enn dette fornyer du resepten din enkelt hos fastlegen. 

Utstyret du trenger kan kjøpes på apotek eller hos bandasjistutsalg i hele landet. Her kan du lese mer om stomiutstyr. Ved varig ekstrautgifter i forbindelse med stomien kan du ha rett på grunnstønad (varig vil si 2- 3 år). 

Noen eksempel på stomiutstyr som er dekket på blå resept er stomiposer- og plater, kleberfjerner, kompresser, fikseringsbelter, barrierekrem, sårpulver, sårutstyr m.m.

Boots Homecare leverer alt av stomiutstyr som dekkes på blå resept. Vi tilbyr hjemlevering, kompetanse og oppfølging av distriktsansvarlige sykepleier og produktspesialister.

Kilde:  Boots HomeCare, Ndla.no

 

Boots Norway © 2024