Stomi operasjon – før og etter
Det er livsendrende å få en stomi, da det er et tap av en naturlig kroppsfunksjon de fleste nok tar for gitt. Stomi kan i det store bildet regnes som løsningen på et problem, men det er nok enklere å se slik på det for de som over lengre tid har stått i plager og smerter. God informasjon før en stomioperasjon er viktig for opplevelsen etterpå.
Det kan oppleves uvant og rart å se stomien sin i starten uansett om det er planlagt operasjon eller ikke. Vi vet at hele prosessen med å få stomi kan være overveldende. I denne artikkelen får du noen gode råd på veien, før og etter en stomioperasjon.
Stomi operasjon
En stomi er definert som en kunstig åpning gjennom bukveggen, konstruert med kirurgi. Formålet med en stomioperasjon er å erstatte eller avlaste en syk tarm eller blære. Det finnes flere ulike typer stomi, hvorav de vanligste er colostomi (utlagt tarm), ileostomi (utlagt tynntarm) og urostomi (utlagte urinveier).
Ved en colostomioperasjon blir deler av tykktarmen lagt ut, oftest på venstre side av magen. Årsaker til å anlegge colostomi kan bla. være kreft i tykktarmen, blokkering av tarmen, hull på tarmen og i noen tilfeller ved ulcerøs kolitt. Colostomi kan være midlertidig eller permanent, avhengig av tilstand.
En iloestomioperasjon gjøres fordi det er nødvendig å koble fra tykktarmen og det er da en del av tynntarmen som blir lagt ut. Vanlige årsaker til en ileostomi er Chrons sykdom, kreft i tykktarmen, ulcerøs kolitt, skader som gjør det nødvendig med inngrep m.m.
Ved urostomi er det en del av tynntarmen som brukes for å lage en slags kunstig urinblære. Det er som oftest kreft i blæren som er årsaken til en urostomioperasjon. Andre årsaker kan være nevrologiske sykdommer, interstitiell cystitt (smertefullt blære-syndrom), stråleskader, fisler og fødselsskader.
Før stomioperasjon
Det som skjer før en planlagt stomioperasjon, er at du får informasjon via samtaler og forberedelser med kirurg og stomisykepleier. Det er viktig med gode forberedelser i forkant, dersom det er tid og mulighet. Har du hatt plager og smerter, kan stomien oppleves mer som en løsning på et problem enn ved et akutt tilfelle.
Hvis stomioperasjonen har vært akutt, har man hatt mindre eller ingen tid til å prosessere livsendringen. Det er uansett et tap av en naturlig kroppsfunksjon som du kanskje har hatt hele livet, så det er halt vanlig å få en sorgreaksjon.
Etter stomioperasjon
Etter en stomioperasjon kommer den nye hverdagen. Du er ikke alene om å ha stomi, selv om det kanskje kan føles ensomt og overveldende i starten for mange. Vi har samlet noen punkter under, som kan gi deg noen råd på veien etter en stomioperasjon.
Kroppen
Å bli stomioperert påvirker tarmfunksjonen. Etter en operasjon ligger man mer i sengen enn vanlig, har fått en del smertestillende og har spist lite. Dette bremser fordøyelsen og det vil ta tid før dette kommer i gang igjen.
Mentalt
Det er helt normalt å føle seg mentalt forberedt før en operasjon for så å få sjokk ved synet av stomiposen ved oppvåkning. Det er uvant å se og kjenne kroppen sin på denne måten og det vil ta tid å venne seg til en endret kroppsfunksjon. I tillegg har man gjerne smerter og føler seg lite opplagt etter endt operasjon. Det er lurt å gi seg selv tid i dagene og ukene etter operasjonen. Lytt til kroppen og snakk med helsepersonell for å få råd og veiledning.
Stomien
Som nyoperert er stomien hoven. Tarmen svulmer opp på grunn av håndteringen under operasjonen og den tiltrekker seg væske. Det er derfor normalt å føle seg oppblåst/ ha stor mage i tiden etterpå. I noen tilfeller kan det også være slim eller blod rundt stomien, det er også helt normalt.
Stomiutstyret
Etter en stomioperasjon vil du få på deg utstyr eller stomibandasje som sykehuset velger. Dette er utstyr som skal passe godt til de aller fleste. Du vil lære deg å skifte på stomien på sengepost, der vil også stomisykepleier/sykepleier se om du trenger noen tilleggsprodukter. Utstyret blir så bestilt til deg ut ifra observasjoner gjort på sengepost.
Vi har samlet noen flere utfyllende tips og råd til deg som er nyoperert her.
Vanlige spørsmål rundt stomioperasjon
Det er helt vanlig å ha en del spørsmål etter en stomioperasjon. Da kan det være lurt å notere seg de tingene man lurer på til samtale med helsepersonell/ lege. Det er også mulig å snakke med Boots HomeCare, da vi har sykepleiere og produktspesialister spredt over hele landet med spesialkompetanse på blant annet stomi. De kan gi deg personlig oppfølging og veiledning. Nederst i denne artikkelen kan du lese mer om oppfølging hos Boots HomeCare.
Noen vanlige spørsmål rundt stomioperasjon:
- Kan jeg leve som før?
Hvis du raskt lærer deg å skifte på stomien selv, får du mer frihet til å leve som du gjorde før. Lytt til helsepersonell og få gode råd på veien. - Hvor kjøper jeg stomiutstyr?
Stomiutstyret hentes ut fra apotek eller bandasjist. Du vil få veiledning på sykehuset og av stomisykepleier på hva slags utstyr du trenger. - Må jeg betale for utstyret?
Stomiutstyret dekkes på blå resept. Blåreseptordningen sørger for at staten dekker utgiftene for stomiutstyret og du betaler kun en egenandel. - Hvordan bør stomiutstyret oppbevares?
De fleste oppbevarer stomiutstyret på et soverom, bod eller en gang og har bare en liten del på badet. Grunnen til dette er at utstyret kan ta litt plass. Gjør det som funker og er enklest for deg. - Hva vil det si å ha resepter på stomiutstyr?
Resepten(e) gjelder for 1 år av gangen, fra datoen resepten ble skrevet. Dette gjelder selv om stomien er permanent. Resepten kan enkelt fornyes hos fastlege eller på helsenorge.no.
Hvor lang tid tar en stomioperasjon?
Ved en planlagt stomioperasjon har man en preoperativ samtale med en stomisykepleier 1- 2 uker før selve operasjonen. Du vil få informasjon om hvordan din stomi blir laget, hvordan den fungerer og hvordan det er å leve med den. Det blir brukt smertestillende under operasjonen og de første dagene etterpå.
Du vil få beskjed fra sykehuset hvor lang tid selve operasjonen tar. Det er vanlig med 3-6 dager på sykehuset etter en colostomi- eller iloestomioperasjon. Ved urostomi er det vanlig med 7-10 dager på sykehuset etter operasjon. Dette kan variere ut ifra årsak og tilstand.
Hva betyr det å få stomi?
Å få en stomi er oftest livsendrende. Noen går lenge med plager og smerter og ønsker seg stomi for en bedre hverdag. For andre kan det være mer akutt ved at man blir innlagt, opereres og våkner med en pose på magen.
Her kan du lese mer om det å få en stomi, årsaker og forberedelser.
Kan jeg leve som før?
Det å en få stomi er veldig individuelt. Alle har sin helt egen grunn, ulik kropp og ulik bakgrunn. Stomi er en omveltning for de aller fleste og man må gi seg selv tid.
Det kan være lurt å huske på at det finnes mye bra med en stomi også. Du kan få hjelp og veiledning fra enten sykehuspersonell, stomi-sykepleiere, pasientorganisasjoner og med-stomister. Det er viktig å finne ut hva som funker for deg, samtidig som det er viktig å huske på at mange mennesker lever fullverdige og gode liv med sine stomier. Ta gjerne kontakt med stomipoliklinikken der du bor eller Boots HomeCare om du trenger råd eller veiledning.
Her kan du lese om Anne Sofie og Camilla sine erfaringer og livet med stomi.
Hvor kjøper jeg stomiutstyr?
Stomiutstyr får du kjøpt på apotek eller bandasjist. Boots HomeCare er bandasjisten til Boots Apotek. Det finnes egne Boots HomeCare apotek, men du kan få rådgivning og hjemlevering over hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale Boots Apotek eller på våre nettsider, så hjelper vi deg i gang. Det anbefales at du kjøper stomiutstyret fra en forhandler som har god kompetanse på stomi og som kan veilede deg ved behov.
Uansett hvilken type stomi du har, kan du velge mellom 1-delt og 2-delt stomiutstyr. Ved 1-delt stomiutstyr er det en pose og en plate i ett som skiftes minimum en gang per døgn. 2-delt utstyr er pose og plate for seg. Her skiftes posen ved behov, men minimum en gang i døgnet. Selve platen kan sitte på i opptil 2-3 dager.
Hvis du vurderer å bytte utstyr eller prøve noe nytt, anbefaler vi at du kontakter din stomisykepleier eller Boots HomeCare for gode råd på veien.
Kilde: Boots HomeCare, norlico.no, ehandboken.ous-hf.no, oslo-universitetssykehus.no, coloplast.no