Farmasøytens faktaark
Solprodukter
I små mengder er solen bra for helsen, men vi må unngå å bli solbrent. Intens soling kan føre til rynker og pigmentflekker, men også hudkreft, føflekkreft, nedsatt immunforsvar, snøblindhet og grå stær. Ni av ti tilfeller av hudkreft skyldes intens soling og solarium.
Solprodukter beskytter huden mot skadelige effekter av solens UVA- og UVB stråler. En enkel huskeregel er at UVA-stråler påskynder hudens aldring (A), mens UVB-stråler gjør huden brent (B). Det er viktig at solkremen har god beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler. I de fleste solprodukter brukes en kombinasjon av ulike filtre (kjemiske og fysiske) for å gi best mulig beskyttelse mot hele spekteret av solens UV-stråler. NB! Solfaktoren (SPF) sier kun noe om produktets UVB-beskyttelse, ikke UVA-beskyttelsen.
Visste du at?
-
Solprodukter finnes i ulike former; krem, lotion, gel, spray, stift, ansiktskrem, pudder osv.
-
Selv i overskyet vær slipper 50 % av solstrålene gjennom.
-
Når du står på ski, er på stranden eller ved vannet trenger du mer beskyttelse fordi solstrålene reflekteres, og solen oppleves «sterkere».
-
Noen legemidler kan gjøre huden mer følsom for sol. Spør på apoteket.
-
Melasma (økt pigmentering i huden) er vanlig ved graviditet, kan også oppstå ved bruk av p-piller, men årsaken er ukjent. Melasma kan forverres av UV-stråling, og bør om mulig unngås eller beskytt huden med solkrem med høy faktor.
-
Soleksem (solallergi) forebygges ved å unngå direkte sollys, alternativt bruk solkrem med høy faktor.
-
Vitamin D dannes når solstråler treffer huden. Kroppen produserer mindre vitamin D ved bruk av solkrem, men selv ved normalt bruk av solkrem om sommeren vil huden produsere nok.
Solvettregler
-
Ta pauser fra solen. Ekstra viktig når solen er sterkest mellom kl. 12-15 sommertid.
-
Bruk klær, solhatt og solbriller for å «kle solen ute» – særlig for barn, og de med lys og sensitiv hud.
-
Bruk minimum faktor 30 og ikke vær lenge i sterk sol selv om du har smurt deg.
-
Vær raus med kremen, bruk en god håndfull til en hel kropp.
Hva kan du gjøre selv?
-
For å oppnå full beskyttelse, påfør en god håndfull krem (til hele kroppen) og en teskje til ansikt og hals 30 minutter før soleksponering, og gjenta utover dagen og etter bading.
-
Velg solprodukter som passer din hudtype. Lys hud trenger høyere faktor. Til uren hud passer en gel eller en lettere lotion. Mange menn foretrekker spray eller lettere lotion som ikke trenger å gnis inn i huden. Spray er raskere å påføre enn krem, og det passer godt til barn «i farta». Produkter med fysiske filtre kan anbefales til personer som lett får allergiske reaksjoner.
-
After sun gir fuktighet og beroliger huden etter en dag i solen.
-
Solbriller og klær gir god beskyttelse mot solen. En hatt med brem vil beskytte ører og nakke. Fargerike, mørke og tettvevde klær beskytter bedre enn lyse og tynne tekstiler. Husk at vanlige tekstiler halverer sin evne til å beskytte når de er våte.
-
Utsettes huden for mye sol kan den bli solbrent. Dette er smertefullt, og du kan føle deg uvel. Oppsøk skygge eller et kjølig rom. Kjøl ned huden med kald dusj/bad. En kjølende after sun kan gi en behagelig følelse på solbrent hud, påføres jevnlig.
Voksne |
Bruk minimum faktor 15 i Norge/ faktor 30 i solrike land. Husk også god UVA-beskyttelse. |
Barn |
Spedbarn skal holdes i skyggen og ikke utsettes for direkte sollys. Bruk minimum faktor 30 eller mer til barn siden de har tynn hud med lite utviklet pigment. Til barn som liker å leke i sand finnes det også sandresistente solproduktet som minimerer sjansen for at sanden klistrer seg til huden. |
Ansikt |
Bruk gjerne spesiell solkrem tilpasset ansiktet. Disses har bedre kosmetiske egenskaper, tetter ikke porene og svir mindre i øynene. De svir også mindre i øynene. Dagkrem med solbeskyttelse er ikke tilstrekkelig om du skal oppholde deg lengre perioder i solen. |
Bading |
Bader du mye bør du velge en vannresistent eller ekstra vannresistent solkrem. Husk å påføre solkrem på nytt etter bading. |
Trening utendørs |
Velg solkrem med høy faktor som trekker inn i huden, gjerne en som tåler svetting, og som er vannresistent eller ekstra vannresistent (hvis du svetter mye). Velg egen solkrem til ansiktet da disse svir mindre i øynene. |
Nese, lepper og ører |
Bruk solstift med høy faktor og god UVA-beskyttelse til spesielt utsatte områder. |
Er allmentilstanden dårlig eller du mistenker alvorlig sykdom – ta kontakt med lege. Ved bruk av legemidler, les pakningsvedlegget nøye.