Oppdater adresse?
Du har oppdatert adressene dine i Vipps siden ditt siste besøk. Skal vi oppdatere adressene vi har lagret om deg?
Solkrem og holdbarhet


Lurer du på om du kan bruke solkremen fra i fjor? Og går solkrem egentlig ut på dato, eller er det bare å bruke opp det du har liggende, før du kjøper nytt? Det kan være litt forvirrende å holde styr på tidligere års innkjøp, vårt råd er å kjøpe ny solkrem hver sesong.
Gjør det til en huskeregel å kjøpe ny solkrem hver sesong.
Solkremen kan miste sin effekt hvis den har blitt oppbevart feil eller har gått ut på dato. Alle solkremer har en holdbarhetsdato, men de kan være merket på ulik måte. Det vil si at noen er merket med holdbarhetsdatoen, andre har kun en batch kode (en kode som forteller blant annet når produktet er laget), men de fleste solkremer er merket med et åpent krukkesymbol. Dette har du kanskje lagt merke til på andre kremer eller solkremer? Det står ofte 6M, 12M eller 24M på disse krukkene. Tallet inni symbolet viser hvor mange måneder produktet er holdbart etter at det har blitt åpnet for første gang.


Men er det så nøye at solkremen har gått ut på dato?
Hvis du bruker en solkrem som har gått ut på dato, kan det være en viss fare for bakterievekst. De fleste kremer inneholder vann, og vann vil alltid gi en viss fare for vekst av mikroorganismer i kremen, slik som bakterier. Derfor må kremer konserveres, og det utføres tester for å sikre at kremens holdbarhet samsvarer med utløpsdato. Faren for vekst av mikroorganismer øker ved bruk. Bakterier kan komme ned i kremen fra for eksempel fingrene. Å bruke en krem etter utløpsdato kan dermed være forbundet med en viss fare for bakterievekst. Bakterier er uønsket både fordi de kan utgjøre en helsefare og gi infeksjoner på huden din, men også fordi de kan påvirke kremens effekt ved å påvirke de ulike ingrediensene.
En god huskeregel kan for eksempel være å skrive på solkremen hvilken dato den ble åpnet eller ta et bilde av kremen, slik at du vet hvor lang holdbarhet den har.
Test av solkrem
Alle kremer er sammensetninger av ulike kjemiske stoffer. Kremer testes for sin kjemiske stabilitet, men ulike innholdsstoffer kan reagere forskjellig på hva de utsettes for. Eksempler på dette er omgivelser og/eller holdbarhet over tid. Dette betyr at du kan ikke vite helt sikkert om solkremen «oppfører seg som den skal» etter holdbarhetsdato.
For å si det litt mer teknisk, så er det mange kremer som inneholder stoffer som er tilsatt for å holde kremen stabil og sikre at det ikke skjer kjemiske endringer i kremen, som at kremen skiller seg eller harskner. Men etter solkremens utløpsdato, vil faren for slike endringer være mye større. Det kan bety at kjemiske endringer i selve solfilteret på solkremen, eller i kremen for øvrig, gjør at solfilteret ikke lenger beskytter huden din som den skal i solen.
Hvordan oppbevare solkremen best?
Du har kanskje opplevd at solkremen du har hatt liggende har skilt seg, blitt veldig rennende eller lukter litt rart? Da kan det være at du har oppbevart kremen feil.
De fleste kremer skal oppbevares i vanlig romtemperatur, og kan være sensitive både for kulde og for varme. Frost kan påvirke ingrediensene i en krem på den måten at de kan endre seg kjemisk, og ikke lenger ha de egenskapene som beskytter. Høye temperaturer kan påvirke prosessene som får kremer til å bli ustabile, slik at stoffene i kremen endrer seg og mister effekten. En solkrem som har blitt oppbevart feil kan dermed ha skilt seg og endret konsistens, harsknet og mistet sin beskyttende effekt, selv om den formelt sett ikke har gått ut på dato.
Solfiltrene i solkremen er ekstra ømfintlige både for høye temperaturer og for UV-stråling. Solkremer tåler derfor dårlig å bli liggende i solen, i en varm bil og lignende.
Ny sesong = ny solkrem
Det er ikke lett å vurdere om solfilteret sin effekt i solkremen fra i fjor har holdt seg godt nok. Da bør du ha oppbevart solkremen i riktig temperatur, og vite om kremen har gått ut på dato eller ei.
Det generelle rådet er; ny sesong = ny solkrem. Selv om det kan virke unødvendig å kjøpe ny solkrem hvert år, så kan det faktisk være helt avgjørende for å beskytte huden din. For ved å investere i ny fersk solkrem, så kan du være trygg på at du har en krem som vil gi deg en god beskyttelse i solen.
Kom gjerne innom Boots Apotek for tips angående solkrembruk.
Solpleie ansikt
- 30% rabatt
- 30% rabattLA ROCHE POSAY La Roche-Posay Anthelios UVmune 400 Anti-dark Spots Ultralett krem SPF50+Spesialpris Kr 242,20 Kr 346,00
- 30% rabatt
- 30% rabatt
-
- 30% rabatt
- 30% rabatt
- 30% rabatt
-
Solpleie kropp
-
-
-
- 30% rabatt
- 30% rabattLA ROCHE POSAY La Roche-Posay Anthelios UVmune Hydrating Solkrem SPF50+ 50mlSpesialpris Kr 251,93 Kr 359,90
- 30% rabattLA ROCHE POSAY La Roche-Posay Anthelios UVMune 400 Ultralett solkrem SPF50+ 50mlSpesialpris Kr 251,93 Kr 359,90
- Jobb hos oss
- Boots Homecare
- Miljø og Samfunn
- Vichy – Dedikert til vitenskap om sunn hud
- Råd og Tips
- Hud og hudpleie
- Hud og hudpleie
- Velg riktig rens fra CeraVe for din hudtype
- Alt om sol
- Velg riktig solkrem
- Solkremene du trenger
- Den farlige påskesolen
- Solbeskyttelse på ferie
- Solkrem og holdbarhet
- Sjokksoling
- Skjønnhetstips i solen
- Solfaktor guide
- Riktig bruk av solkrem
- Solbrent
- Sol og D-vitamin
- Soleksem
- Solbrente lepper
- Pigmentering
- Beskytt huden på fjellet
- Solbeskyttelse
- Hva er forskjellen på UVA og UVB?
- Pakkeliste ferieapotek
- Soltips for deg med hudsykdom
- Heteslag
- Hetebølge
- Slik beskytter du huden mot påskesolen
- Solbeskyttelse til barn
- Solbrent barn
- Boots Apoteks smørekurs
- Tørre hender
- Atopisk eksem
- Glødende hud
- C-vitamin
- Håndkrem
- Sminke som sitter
- Hvilken rens skal du velge?
- Hudeksperten svarer
- Hudpleie for menn
- Velg riktig ansiktspleie for din hudtype
- Høstens beste hudpleietips
- Fem flotte fotpleietips
- 3 steg til fresh hud
- Tørr hud
- Behold sommergløden
- Vinterhud
- Selvbruning
- Når huden aldres
- Peptider i hudpleie
- Eksem
- Glykolsyre i hudpleie
- Hyaluronsyre i hudpleie
- Soltips for deg med hudsykdom
- Fukt vs fett
- Helt Krem
- No7 Peptider Teknologi
- A-vitamin og Retinol i hudpleie
- No7 Future Renew testpilot
- Hvorfor får man kviser (akne)?
- Hvorfor får man hudormer (blackheads)?
- Ingrediensguide for hudpleie
- Uren hud
- Hva hjelper mot uren hud
- Kviser og sol
- Munn og tannpleie
- Resept og medisin
- Sunn livsstil
- Svangerskap og familie
- Sykdom og plager
- Dyrepleie
- Kvinnehelse
- Kviser og sol
- Overvekt og fedme
- Hoste hos barn
- Hud og hudpleie
- Helsetjenester
- Personvern
- Baby og barn