Soleksem
Lurer du på om du har fått soleksem? Og hva er det egentlig? Soleksem oppstår når ultrafiolette stråler fra solen lager kjemiske forbindelser i hudcellene som kroppen anser som fremmede. Reaksjonen du da kan få, ligner på symtomer ved allergi, og soleksem kalles også for solallergi. Soleksem kan være veldig plagsomt, men det er heldigvis ikke farlig.
Soleksem er vanligere blant yngre mennesker, og kommer innen to døgn etter at man har vært i solen.
Soleksem er relativt vanlig blant yngre mennesker, og er du kvinne i tillegg så er du noe mer utsatt for denne typen reaksjon i solen enn menn. Enkelte legemidler kan også bidra til å utløse soleksem. Soleksem er en type eksem som kan oppstå selv om du ikke har vært mye i solen, og ofte tidlig om våren.
Men hvordan vet du at det er soleksem og ikke noe annet? Typiske tegn på soleksem er at huden blir varm, får røde prikker og blemmer på de områdene der du har solt deg. Sterk kløe er også vanlig. Men det er ikke så vanlig å få soleksem i ansiktet, antagelig fordi huden i ansiktet eksponeres for UV-stråler hele året og dermed er mer herdet.
I Norden regner man med at det er omtrentlig 10-15 prosent av befolkningen som er plaget med soleksem, og det er et økende antall. (NHI)
Symptomer på soleksem
Ved soleksem så oppstår det symptomer etter man har vært eksponert for solen. Soleksem kan typisk oppstå ved vårparten, da man har vært lite eksponert for sollys i lengre tid. Utslettet vil kun oppstå der huden har vært utsatt for sol, og det er vanlig med utslett på bryst og over skjortekragen i nakken. (NHI) Dersom du ikke beskytter deg nok, så er det stor fare for gjentagende eksem neste sesong.
Typiske symptomer på soleksem:
- Huden blir jevnt rød med små knuter og blemmer i utslettet.
- Utslettet medfører ofte en plagsom kløe.
- V-formet utslett på bryst, over skjortekragen og i nakken er vanlig.
- Noen legemidler kan bidra til å utløse soleksem.
- Hvis du unngår ny soling, vil plagene som regel gå over i løpet av 4- 7 dager.
- Husk å beskytte deg tilstrekkelig for å unngå ny eksem neste sesong.
Slik behandler du soleksem
Men hva hjelper egentlig mot soleksem? Soleksemen utvikles fra noen timer til ett til to døgn etter at man har vært i solen. Den mest effektive behandlingen er å holde seg unna solen, i skyggen den varmeste tiden på dagen og bruke klær som beskytter mest mulig.
Ved plagsomt og kløende utslett kan reseptfrie kløestillende midler og hydrokortison brukes. Vanligvis vil soleksem gå over i løpet av noen dager dersom man unngår ny soling. I løpet av sommeren vil de fleste som plages av soleksem bli bedre hvis de soler seg forsiktig. Soleksem kan imidlertid komme tilbake neste sesong.
Slik kan du forebygge soleksem
Solbeskyttelse kan forebygge soleksem. Klær og middels til høy solfaktor gir noe beskyttelse. Det er viktig å velge solkrem som beskytter både mot UVA og UVB, å smøre rikelig og å gjenta innsmøring ofte. Det hjelper lite med solkrem hvis du ikke bruker nok. Man bør unngå plutselig, intens soling. Gradvis, forsiktig eksponering for sol kan forebygge en eventuell soleksem.
Boots og Krefforeningen anbefaler å bruke minst solfaktor 30, for å beskytte deg godt. Husk å smøre deg inn minst en halvtime før du skal ut i solen, og gjenta smøringen annenhver time om du er lenger ute. Hvis du bader og tørker deg med håndkle eller soler deg og svetter, bør du smøre deg oftere. Vannresistente solkremer kan være et lurt alternativ, men du må smøre deg på nytt om du bader. Les mer om riktig bruk av solkrem her.