Bitt og stikk
Sommeren er tiden for å oppholde seg utendørs eller på ferie i varmere strøk, men den etterlengtede varmen og solen bringer også med seg mindre kjærkomne dyr. Skulle du være så uheldig å møte på noen av disse dyrene kan vi hjelpe deg med å finne rett behandling og forebygging av bitt og stikk.
Sommerhalvåret er sesongen for bitt og stikk. Vi hjelper deg med å finne rett lindring til dine plager.
Myggstikk
Stikk fra mygg kan være til plage på grunn av kløe. Hvis du klør på myggstikket kan det gå hull på huden og oppstå infeksjoner, så kløestillende eller lokalbedøvende midler anbefales hvis du har fått plagsomme myggstikk. Noen kan reagere allergisk på myggstikk. Skulle det skje bør du kontakte lege.
Forebyggende tips:
-
Dekk mest mulig av huden med klær.
-
Bruk myggmiddel på hud som ikke er dekket med klær. Skal ikke brukes direkte på huden til barn under 3 år.
-
Myggnett over sengen/foran vinduet.
Behandling/lindring:
Reseptfrie legemiddel, salve/krem som demper kløe: Eurax, Hydrokortison og Xylocain.
Flått
Noen deler av Norge er svært flåttrike, og flåttbårne sykdommer er i økende grad en bekymring.
Forebygging av flåttbitt ved hjelp av flåttmidler er å anbefale når du ferdes i skog og mark. Ta gjerne en dusj når du kommer inn. Da skyller du bort flått som ikke har festet seg. Oppdager du flått som har bitt seg fast er det viktig å få fjernet den så fort som mulig. Hvis flåtten får sitte fast i mer enn 24 timer, øker faren for at den kan overføre borreliainfeksjon. Vær imidlertid oppmerksom på at viruset som forårsaker skogflåttencefalitt (TBE) kan overføres i det flåtten biter og føre til alvorlig sykdom.
Dra flåtten rett ut med en flåttpinsett eller med neglene. Vask bittet med vann og såpe.
For å unngå infeksjon kan du bruke sårsalve. Det er slett ikke alle flått som er bærere av borreliose, men etter et flåttbitt bør du være obs på tegn til infeksjon. Det klassiske symptomet på borreliose er en rød ring rundt bittstedet som oppstår en tid etter bittet. Oppdager du en slik ring eller får symptomer som slapphet, svimmelhet, hodepine og muskelsmerter skal du kontakte lege.
Skogflåttencefalitt har ofte influensalignende symptomer i begynnelsen. Det finnes ingen behandling for skogflåttencefalitt, men sykdommen kan forebygges med vaksine.
Hva kan du gjøre selv?
-
Du kan redusere risikoen for flåttbitt ved å smøre myggmidler/ insektsmidler som inneholder DEET eller Icaridin på klærne dine.
-
Bruk gjerne lange bukser som puttes ned i strømpene, sko eller støvler når du går i høyt gress, lyng og kratt i områder med flått.
-
Ta en rask dusj når du kommer tilbake fra turer i skog, kratt eller høyt gress, da du enkelt kan skylle vekk flått som ikke har rukket å feste seg/ bite seg fast til huden din.
-
Ha faste sjekkerutiner. Sjekk alltid huden etter opphold i områder der du kan ha vært utsatt for flått.
-
Fjern flåtten så raskt som mulig. Bruk gjerne flåttfjerner/ pinsett. Ta tak helt inne ved huden og dra flåtten rett ut. Prøv å få med alt, men det gjør ikke noe dersom “hodet” til flåtten sitter igjen i huden. Dette gir ikke økt risiko for borreliose. Vask bittet med såpe/ sårvask, og påfør eventuelt litt sårsalve.
-
Følg med på bittstedet. Det er ikke uvanlig at det er litt rødt rundt bittstedet noen dager, men om du utvikler ett rødt, ringformet utslett rundt bittstedet etter 1–4 uker bør lege kontaktes.
-
Ta vaksine mot skogflåttencefalitt om du oppholder deg mye i skog ved kystområder i Norge, eller i utlandet der smitten forekommer.
Les mer om flått og flåttbårne sykdommer her: www.fhi.no/ml/skadedyr/flatt/
Les mer om TBE her: www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/skogflattencefalitt-tbe-virusinfeks/
Veps, humler og bier
Veps, humler og bier stikker ikke så ofte, men er man uheldig kan slike stikk være smertefulle. For noen kan stikk også føre til alvorlige reaksjoner. Skulle en alvorlig allergisk reaksjon oppstå skal man ringe 113 umiddelbart. Ser man at brodden henger igjen i såret, bør denne fjernes så raskt som mulig med pinsett eller neglene.
Kløestillende og lokalbedøvende midler kan brukes ved behov på stikkstedet. Du bør unngå å klø på stikket. Blir du stukket i halsen, i munnen eller har reagert på stikk tidligere bør du kontakte lege. De som kjenner til at de er overallergiske mot vepsestikk anbefales å ha adrenalinsprøyte som motgift lett tilgjengelig. Dette er et legemiddel på resept, så ta kontakt med din lege dersom du kan ha behov for dette.
Forebyggende tips:
Veps spiser kjøtt (insekter) og sukkerholdig mat, slik som frukt. Dekk derfor til mat og drikke om du spiser ute, ta gjerne en ekstra kikk i saftglasset når du drikker, så du unngår å bli stukket i munn/hals.
Behandling/lindring:
Fjern eventuell brodd. Ikke klem rundt, da mer gift kan da presses ut. Smerte kan lindres ved å legge på en isbit eller bruke lokalbedøvende salve. Xylocain salve,
hydrokortison krem/salve kan også prøves. Sett på et plaster for å unngå at du klør hull i huden og øker risikoen for infeksjon i såret.
Kontakt lege hvis du:
-
er stukket i munn eller svelg/hals
-
er stukket i øyet
-
får redusert allmenntilstand
-
har fått mange stikk
-
tidligere har reagert allergisk på insektstikk
-
utvikler en allergisk reaksjon.
Lopper
Lopper, små skapninger på kun 1–8 mm, kan gi kløende bitt hos mennesker. Fugleloppene forårsaker 90 % av disse bittene og formerer seg via vertsdyret sitt. Disse insektene legger egg i reir, gulvtepper og sprekker, aktiveres om våren etter vinteren.
Loppebitt oppstår hyppigst om våren, preget av røde, kløende utslett nær bukselinning eller ankler.
Behandling/lindring:
Reseptfrie legemiddel, salve/krem som demper kløe: Eurax, Hydrokortison og Xylocain.
Hva kan du gjøre selv?
Identifiser og fjern smittekilden – kanskje et fuglereir under taksteinen? Ventiler kan også være inngangsporter for loppene.
Ved mistanke om loppeinfestasjon, anbefales grundig rengjøring. Fryse infiserte tekstiler før risting over badekaret eller papir til brenning. Loppene dør ikke av kulde; selv glatt sengetøy kan ristes fritt for lopper uten frysing.
Brennmanet
Brennmaneten kan være utbredt i norske farvann om sommeren. Skulle du være uheldig og komme i kontakt med den norske brennmanetens tentakler er det beste rådet å skylle kroppsdelen med rikelig mengder saltvann. Sitter det igjen brenntråder på huden bør disse fjernes forsiktig, men unngå å gni slik at det frigjøres mer gift. Deretter kan kroppsdelen holdes i lunkent vann til smertene er borte. Etter dette kan det være aktuelt å bruke kløestillende eller lokalbedøvende midler på huden.
Ved alvorlige forbrenninger eller allergiske reaksjoner bør du kontakte lege. På reise til eksotiske reisemål kan du treffe på andre typer brennmaneter som gir mer alvorlige skader ved kontakt enn den norske gjør. I slike tilfeller bør du følge lokale myndigheters anbefalinger om behandling og å oppsøke lege.
Hoggorm
Hoggormen er manges store skrekk om sommeren.
Hvis uhellet er ute og du blir bitt av huggorm er det viktig å la bittet være i fred for å begrense spredning av giften i kroppen. Det skal ikke skjæres, suges eller bites på bittet. Personen som har blitt bitt bør også være mest mulig i ro. Reaksjonene på et huggormbitt oppstår vanligvis etter noen timer, og voksne, friske personer kan oppleve at de kun får milde symptomer som hevelse og smerter på bittstedet. Noen ganger biter huggormen også uten at det sprøytes inn gift, og da får man ingen symptomer.
Oppstår det mer alvorlige reaksjoner som hevelser i hele kroppen, problemer med luftveiene, hjertebank, svimmelhet eller bevisstløshet skal sykehus kontaktes umiddelbart. Barn, eldre, gravide og personer med alvorlige sykdommer skal alltid kontakte sykehus etter huggormbitt, det samme gjelder hvis man blir bitt i overkroppen, hode eller halsen.
Svømmekløe
Svømmekløe er, som navnet tilsier, et kløende utslett som kan oppstå etter at man har badet. Utslettet forårsakes av allergi mot larven til blodikten når denne trenger inn i huden ved bad i ferskvann. Svømmekløe smitter ikke fra person til person, og spres til badevann via snegler, særlig på varme dager. Utslettet kan vare i en ukes tid, og kan behandles med kløestillende midler og hydrokortison. Enkle forebyggende tiltak mot svømmekløe er å tørke seg godt med et håndkle med det samme man kommer opp av vannet og å ta en dusj etter badet. Vannresistent solkrem kan også ha en forebyggende effekt.