Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Prevensjonsguide

Det finnes mange ulike typer prevensjon. Det kan gjøre det utfordrende å velge da det er mange valg og hensyn å ta. Det er viktig å kjenne til de ulike alternativene for å kunne ta gode valg for din seksuelle helse.

Vi har derfor satt sammen en guide som gir deg informasjon om ulike prevensjonsmidler som finnes, slik at du lettere kan ta et valg som passer for deg.

Det er viktig å kjenne til de ulike prevensjonsmidlene for å kunne ta gode valg for din seksuelle helse.

Hormonell prevensjon

Hva er hormonell prevensjon? Det finnes flere ulike typer hormonell prevensjon. Felles for disse er at de, i tillegg til å forhindre uønsket graviditet, inneholder hormonene gestagen og/eller østrogen. Prevensjon med østrogen og gestagen kalles kombinasjonspreparater. Prevensjon med bare gestagen kalles gestagenpiller og minipiller.

Hormonell prevensjon med østrogen og gestagen:

  • P-piller
  • P-plaster

Hormonell prevensjon med kun gestagen:

  • M-piller (minipille)
  • P-sprøyte
  • P-stav
  • Angrepille (nødprevensjon)

Ingen hormonelle prevensjonsmidler er helt uten bivirkninger, men felles for alle er at eventuelle bivirkninger oftest avtar etter tre til fem måneder. Ved vedvarende ubehag, kan det hjelpe å skifte prevensjonstype.

Noen mer alvorlige bivirkninger ved bruk av prevensjon med østrogen er at du har en liten økning i risiko for blodpropp, hjerneslag og hjerteinfarkt. Prevensjonsmidler med bare gestagen gir ingen risiko for farlige bivirkninger.

P-piller

Hva er p piller? P-piller er et prevensjonsmiddel for kvinner som tas i pilleform, hver dag. En slik prevensjon i pilleform kan gjerne deles inn i to grupper; kombinasjonspiller og østrogenfrie p-piller.

Kombinasjonspiller:

P-piller som inneholder kombinasjonen østrogen og gestagen. For mange kan østrogenet gi flere fordeler som mindre menssmerter og kontrollerte blødninger hver måned. Noen sjeldne bivirkninger ved å bruke prevensjon med østrogen er at du kan ha en (liten) økt risiko for blodpropp, hjerteinfarkt og hjerneslag.

Østrogenfrie p-piller:

inneholder kun et hormon, nemlig gestagen. Ved bruk av dette prevensjonsmiddelet er det liten eller ingen risiko for farlige bivirkninger som blodpropp, hjerneslag eller hjerteinfarkt, men de kan gi blødningsforstyrrelser som en bivirkning.

Noen bivirkninger fra p-piller kan være nedsatt sexlyst, humørendringer, hodepine og kvalme (forekommer gjerne i starten). Andre mer alvorlige bivirkninger kan være økt risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag, brystkreft og økt risiko for blodpropp- det er midlertidig svært sjeldent.

Generelt kan friske kvinner under 35 år bruke p-piller, men man bør ikke ha hatt blodpropp eller ha dette i familien. Kvinner over 35 år som er friske og tidligere har brukt p-piller og ikke røyker kan bruke pillene uten problemer.

P-stav

Hva er p-stav? P-stav varer i tre år, før den må skiftes ut. P-staven plasseres under huden på overarmen via et lite snitt i huden. P-staven er en tynn og bøyelig plaststav som er 4 cm. lang. Den virker ved at hormonet gestagen frigis gradvis fra staven og medfører at du ikke får eggløsning. I tillegg påvirkes slimet i livmorhalsen slik at det blir mindre gjennomtrengelig for sædceller. På denne måten unngår du befruktning.

For ca. 20 % av alle kvinner som bruker P-stav uteblir menstruasjonen helt. Noen kan oppleve bivirkninger av p-stav som for eksempel et uregelmessig blødningsmønster. Andre vanlige bivirkninger kan være underlivsinfeksjoner, kviser, ømme bryster og hodepine.

Spiral - Hormonspiral

Hormonspiral er et svært sikkert prevensjonsmiddel. Spiralen er formet som en T, med en tråd fra den ene enden. Du kan ha hormonspiralen i 3–8 år før du må bytte. Hormonspiral kan anbefales dersom du er plaget med store blødninger. Spiralen inneholder ikke østrogen, men kjønnshormonet gestagen.

Mulige bivirkninger ved bruk av hormonspiral er blødningsforstyrrelser. Dette forekommer gjerne de første månedene etter at spiralen er satt inn. Dette gir seg som regel etter 3–6 måneder. Etter et år har de fleste lite eller ingen menstruasjonsblødning. Generelt er det lite bivirkninger ved hormonspiral utover blødningsforstyrrelser i starten.

Minipiller

Gestagenpille og minipille er per definisjon østrogenfrie p-piller, de inneholder kun hormonet gestagen. Gestagen sørger for at slimhinnene i livmoren blir seigere slik at sædcellene har vanskeligheter med å komme gjennom og hemmer eggløsningen. Det er anbefalt å ta minipillen hver dag på samme tidspunkt, da de kun er sikre hvis du bruker dem helt riktig.

Det er flere fordeler med østrogenfrie p-piller:

  • kan gi mindre menstruasjonsplager og blødninger
  • gir ikke økt risiko for blodpropp
  • minsker risiko for alvorlige infeksjoner i eggledere
  • kan være med på å forebygge livmorkreft og eggstokkreft.

Mulige bivirkninger ved bruk av minipiller kan være uregelmessige blødninger, ømme bryster, nedsatt seksuallyst, humørsvingninger og kviser. Disse bivirkningene går som regel over, men ved plagsomme tilfeller kan det være et alternativ å bytte prevensjonstype.

P-plaster

P-plaster festes på huden og byttes hver uke i 3 uker, så kan du ha en uke «plasterfri» hvor du vil få en blødning. Plasteret inneholder østrogen og gestagen. Hormonene blir tatt opp via huden og tas inn i blodsirkulasjonen. Dette kan være et fint alternativ til p-piller da du slipper å huske på å ta en pille hver dag.

Noen av bivirkningene ved bruk av p-plaster er økt risiko for hjerte- og karsykdommer. I tillegg bør du ikke bruke dette hvis du er over 35 år og har tilleggsrisikoer. Noen av disse tilleggsrisikoene kan være diabetes, at man er overvektig, røyker, har økt arvelighet for hjerte- og karsykdom, har høyt fett- og kolesterolinnhold i blodet.

P-sprøyte

P-sprøyte er et sikkert prevensjonsmiddel som settes hver 12. uke hos helsepersonell. Sprøyten settes i overarmen eller i rumpemuskelen. P-sprøyten inneholder kjønnshormonet gestagen, dette hormonet hemmer eggløsningen.

En av bivirkningene med p-sprøyte kan være at man gjerne får uregelmessig menstruasjon de første månedene. Bruker du p-sprøyte over lengre tid uteblir gjerne menstruasjonen helt.

Prevensjon uten hormoner eller hormonfri prevensjon

Hormonfri prevensjon er bla. kondomer eller kobberspiral. Dette er derfor fine alternativer for de som ikke ønsker å bruke hormonelle prevensjonsmidler. Pessar kan også nevnes her­ ­– pessar er en liten gummiring som blokkerer sædcellene fra å komme frem til livmor. Den plasseres i skjeden tett mot skjedeveggen slik at den blokkerer forbindelsen videre mot livmorhalsen.

I tillegg kan naturlig prevensjon nevnes, dette innebefatter sikre perioder og/eller avbrutt samleie. Les mer om dette lenger ned i artikkelen.

Kondomer

Et av prevensjonsmidlene for menn, per i dag, er kondomer. Kondomer beskytter både mot uønsket graviditet og seksuelt overførbare sykdommer. Dette forutsetter riktig bruk. Riktig bruk er at kondomet tres over penis før samleie. Dette er en enkel metode med høy prevensjonssikkerhet og ingen alvorlige bivirkninger.

Noen bivirkninger ved bruk av kondom kan være feil bruk som rifter eller hull forårsaket av for eks. negler ved påsetting, eller at kondomet kan gli av etter ereksjon. Følsomheten i penis kan avta noe, men dette kan være en fordel for de som plages av overfølsomhet eller for tidlig sædavgang.

Generelt anbefales det å benytte kondomer ved bytte av partner eller ved tilfeldig sex.

Relevante produkter for kondomer

Kobberspiral

Kobberspiral inneholder ikke hormoner og er et fint alternativ for deg som ikke ønsker å bruke hormonelle prevensjonsmidler. Kobberspiral har en kobbertråd surret rundt selve spiralen som hindrer sædcellene i å befrukte egget. I tillegg reduseres muligheten for at befruktede egg fester seg i livmoren. Spiralen kan brukes i fem- 10 år uten å tape sikkerhet, den kan også brukes som nødprevensjon dersom den settes inn innen fem dager etter samleie.

En lei bivirkning ved bruk av kobberspiral kan være kraftige blødninger (økt menstruasjon), menstruasjonssmerter, økt mengde utflod, smerter i rygg og mage.

Nødprevensjon - Angrepille

Angrepiller (også kalt nødprevensjon) er kun til nødstilfeller, det er ikke anbefalt å bruke dette som en fast løsning. Angrepiller har helt klart best effekt kortest mulig tid etter ubeskyttet samleie. Alle angrepiller er reseptfrie. Pillene virker ved at de utsetter eller hemmer eggløsningen, slik at du unngår uønsket graviditet.

Mulige bivirkninger ved bruk av angrepille kan være blødningsforstyrrelser, magesmerter, oppkast, diare, ømme bryster, hodepine og svimmelhet.

Relevante produkter: Angrepille

Naturlig prevensjon

Naturlig prevensjon er naturmetoder som avholdenhet, sikre perioder, avbrutt samleie og amming.

Hva er naturlig prevensjon? Eksempler på naturlig prevensjon er avholdenhet, avbrutt samleie, sikre perioder, amming og sterilisering. Avholdenhet er 100 % effektivt for både å ikke bli gravid eller å få seksuelt overførbare sykdommer. En kvinne som er fertil og er seksuelt aktiv har ca. en 85 % sjanse for å bli gravid i løpet av et år, uten prevensjon.

Ved avbrutt samleie trekker mannen ut hele penis før sæduttømming. På denne måten kommer ikke mannens sædceller i kontakt med kvinnens egg og man unngår graviditet, men dette er ikke en sikker metode og en bivirkning er at man kan få seksuelt overførbare sykdommer.

Hvis man praktiserer sikre perioder så avhenger det av kvinnens menstruasjonssyklus, det vil si periodisk avholdenhet rundt kvinnens eggløsning.

Etter fødsel og ved amming kan visse hormoner forhindre at kvinnen får eggløsning. Men det varierer hvor lenge disse hormonene undertrykkes fra person til person. I tillegg har det noe å si hvor lenge kvinnen ammer og hvor lenge siden det er siden fødsel. Det vanligste er at eggløsning uteblir i de første 6 månedene ved kontinuerlig amming.

Sterilisering er en ganske sikker prevensjonsmetode for både menn og kvinner. Kvinner blir da sterile rett etter operasjon, menn blir sterile 3 måneder etter operasjon. Dette er i utgangspunktet et uopprettelig inngrep.

Kilde: nhi.no, helsenorge.no, sml.snl.no

Relevante produkter

Boots Norway © 2024