Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Prevensjon

Det finnes mye informasjon rundt prevensjon, i denne artikkelen kan du lære mer om hva prevensjon er, hva du bør tenke på når du skal velge prevensjonsmiddel, bivirkninger  og hva som skjer når du slutter på prevensjon.

Det er mye å tenke på når du skal velge prevensjonsmiddel, lær mer om de forskjellige prevesjonsmidlene.

Hva er prevensjon?

Kort fortalt er prevensjon et middel for å hindre at man blir gravid ved samleie. Men ingen prevensjonsmidler, bortsett fra kondom, kan beskytte mot seksuelt overførbare sykdommer*. Derfor bør du beskytte deg med kondom i tillegg, hvis du ikke er i et fast forhold.

Det finnes flere ulike typer prevensjonsmidler, både hormonelle og ikke hormonelle. Hvis du skal ha langtidsvirkende hormonell prevensjon anbefales det å prøve hormonspiral eller p-stav, da begge disse gir en veldig god beskyttelse mot graviditet. I tillegg gir de ikke økt risiko for blodpropp.

Av ikke-hormonell prevensjon er eksempelvis kobberspiral ansett som en trygg og sikker prevensjonsmetode. Kobberspiral kan dog gi økt blødning og menstruasjonssmerter for noen.

*Tips: Regelmessig testing for klamydia kan bidra til å forhindre smitte, da dette er den mest utbredte kjønnssykdommen i Norge. 

Prevensjon bivirkninger

Prevensjonsmidler kan ha ulike bivirkninger avhengig av type. Generelt kan hormonelle prevensjonsmetoder forårsake ulike bivirkninger, som varierer i intensitet. Vanlige bivirkninger kan inkludere redusert sexlyst, hodepine, humørsvingninger, kvalme, blødningsforstyrrelser og ømhet i brystene.

Det finnes også mer alvorlige, men sjeldne, bivirkninger som blodpropp, som kan oppstå ved bruk av p-piller. For de som velger hormonfri prevensjon, som for eksempel kobberspiral, kan man oppleve kraftigere blødninger. Bruk av kondom kan i noen tilfeller føre til rifter eller sprekker.

Les mer om ulike bivirkningen ved bruk av prevensjon i vår prevensjonsguide.

Hvilken prevensjon er best for deg?

Når det kommer til valg av prevensjon, er det viktig å vurdere hva som passer best for deg og din livssituasjon. De ulike prevensjonsmetodene varierer i brukervennlighet, sikkerhet, varighet, innhold i prevensjonsmiddelet, evne til å beskytte mot seksuelt overførbare infeksjoner og potensielle bivirkninger.

Noen kan i tillegg oppleve plager, smerter og mye blødninger ved menstruasjon og da kan noen prevensjonsmiddel ha en fordelaktig effekt på disse plagene.

Relevante produkter

Sjekk ut vår prevensjonsguide for å lære mer om de ulike prevensjonsmidlene som finnes. Slik at du, sammen med legen din, kan ta et valg som passer best for deg og dine behov.

Hormonell og ikke-hormonell prevensjon

Som nevnt tidligere er det ulike faktorer å ta hensyn til når du skal velge prevensjonsmiddel. Det er også viktig å huske på at det finnes mange ulike prevensjonsmidler å velge mellom fordi vi er forskjellige mennesker. Bruk gjerne litt tid på å finne ut hva som passer for deg og din kropp og velg deretter.

Hos legen kan man få all den informasjonen man trenger, samt snakke om deg og din families helse slik at man finner ut om det for eksempel er medisinske grunner til at noen prevensjonsmidler ikke passer for deg.

Her er en oversikt over hormonelle og ikke-hormonelle prevensjonsmidler:

Lurer du på hvilke prevensjonsmiddel som passer for deg? Hormonell eller ikke-hormonell prevensjon? Her har vi laget en fullstendig prevensjonsgudie.

Hos Boots Apotek har vi flinke farmasøyter og apotekmedarbeidere som kan rådgi deg, hvis det er noe du lurer på rundt prevensjon. 

Slutte med prevensjon

Hvis du har bestemt deg for å slutte på prevensjon, så kan du så klart bli gravid. Men for eksempel etter p-pillebruk så kan det hende at kroppen trenger litt tid til å justere seg. Menstruasjonssyklusen kan rett og slett bruke litt tid og være uregelmessig i opptil 3 måneder etter slutt. Dette kan ta både kortere og lenger tid for noen.

Ved fjerning av for eksempel kobberspiral eller hormonspiral så kan du slutte med spiralen når du vil. Hvis du ikke ønsker å bli gravid, bør du ikke ha samleie de siste 7 dagene spiralen fjernes, da det er økt risiko for å bli gravid. Det er vanlig å få menstruasjonslignende smerter og noen ganger blødninger de første dagene etter spiralen er fjernet.

Relevante produkter

Kilde: nhi.no, helsenorge.no, legeforeningen.no, sexogsamfunn.no

Boots Norway © 2024