Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 06.03.2023 Publisert 24.02.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Feber

Hva er feber – og hvorfor stiger kroppstemperaturen? Både voksne og barn kan få feber, og den økte kroppstemperaturen er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer. Feber er et svært vanlig sykdomstegn, men er ingen selvstendig sykdom. Det behøver ikke være noe alvorlig som ligger bak, og feber er i seg selv vanligvis helt ufarlig.

Kvinne med temperaturmåler, feberKvinne med temperaturmåler, feber

Feber er en forsvarsreaksjon som kommer når kroppen er utsatt for en infeksjon.

Hva er feber?

Feber defineres som en kroppstemperatur på over 38°C, målt i endetarmen. Feber hos barn kan ofte være høy, noe som kan oppleves skremmende for de voksne som pleier dem Feber er svært sjelden farlig i seg selv, og det er først når temperaturen når opp i 41°C at feberen i seg selv kan være skadelig, og da spesielt hos barn og eldre med dårlig ernæringsstaus og tegn på dehydring. Temperaturen i kroppens indre, kjernetemperaturen, holdes relativt konstant med kun små variasjoner når vi er friske. Kroppstemperaturen reguleres av et varmesenter i hjernen, og reguleringen skjer ved at nerveceller gir beskjed til varmesenteret om temperaturforandringer i kroppen.

 

Hvorfor får vi feber?

Når vi får feber, er det kroppens naturlige forsvarssystem som øker kroppstemperaturen som en del av vårt innebygde forsvar sverk mot infeksjoner. Feber er ikke en sykdom i seg selv. Årsaken til at man får feber er rett og slett at immuncellene er mer effektive når kroppstemperaturen økes noe. Som oftest oppstår feber i sammenheng med en virusinfeksjon, som for eksempel luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa. Når virusene nedkjempes av immunforsvaret, vil feberen gå over av seg selv. Mer langvarig feber er vanlig ved sykdommer som bihulebetennelse og kyssesyke, men kan også skyldes en hel rekke andre sykdommer. Derfor bør langvarig feber utredes av lege.  Enkelte ganger kan infeksjoner forårsaket av bakterier trenge behandling med antibiotika.

 

Feber-symptomer

Feber hos voksne og feber hos barn kan gi litt ulike symptomer. Felles for alle er symptomer som:

·       Kulde- og varmetokter

·       Hodepine

·       Slapphet

·       Muskelsmerter

 

Feber baby

Dersom babyer får feber i løpet av de første tre levemånedene, må lege kontaktes. 3-4 prosent av alle barn mellom 6 måneder og 5 år kan få feberkramper som følge av høy kroppstemperatur. Selv om det virker skremmende, er det som regel ufarlig. Barnet blir bevisstløst, får rykninger og kan i begynnelsen av anfallet stoppe å puste. Når anfallet stopper, begynner barnet å puste igjen. Kontakt lege hvis barnet ditt får feberkramper.

Feber barn

Barn får lettere feber enn voksne. De skal gjennom mange infeksjoner i barneårene, som ruster kroppens infeksjonsforsvar. Disse infeksjonene er nødvendige for at barna skal ha et mer motstandsdyktig immunforsvar som voksen. Barn tåler ofte feber godt, og med mindre barnet er medtatt eller har nevneverdige plager, kan du vanligvis vente 2-3 dager før du kontakter lege. Husk at barn kan virke varme uten å ha feber, så du bør måle temperaturen med et termometer. Har barnet ditt høy feber, bør du se til barnet i løpet av natten. 

Les mer om barn og feber her

Feber voksen

Voksne vil ofte føle seg syke når temperaturen nærmer seg 38°C. Kontakt lege dersom feberen kommer over 40°C, eller hvis voksne har feber på over 39°C i mer enn tre dager. Symptomer som stiv nakke, utslett, smerter i magen, hevelse i halsen, sløvhet eller at den syke er vanskelig å vekke eller å få kontakt med gir grunn til å kontakte lege umiddelbart. 

 

Febermåling

Det finnes flere ulike steder å måle feberen på. Febermåling i endetarmen er fremdeles det som gir de mest nøyaktige resultatene.

Det finnes også andre måter å måle temperaturen. For eksempel i øret, her er det viktig å bruke apparatet i henhold til bruksanvisning.


Behandling av feber – bør man ta febernedsettende?

Når man har feber, bør man ta det med ro og hvile. Ofte er feberen ledsaget av generell sykdomsfølelse, og da er det naturlig å holde sengen.

Høy feber bør behandles med tiltak som får ned kroppstemperaturen hos den syke. I første omgang kan unødige klær fjernes, temperaturen i rommet senkes og huden kjøles ned med en fuktig klut/håndkle eller lignende. Unngå at den syke ligger i trekk. Den som har feber bør få rikelig å drikke, og dette er særlig viktig når det gjelder barn. Smertestillende og febernedsettende midler, som paracetamol (førstevalg, særlig til barn) og ibuprofen, kan brukes for å få ned feberen og minske ubehag, men vil ikke behandle den underliggende sykdommen som forårsaker feber. Vær oppmerksom på at reseptfrie legemidler alltid skal brukes i henhold til instruksjonene i pakningsvedlegget. Spør på apoteket hvis du er usikker på hvilke febernedsettende midler du kan bruke.

 

Kilder: nhi.nohelsenorge.nolegehandboka.no

 

Relevante produkter

Boots Norway © 2024