Slik behandler du alvorlige sår
Hva skal man gjøre for å forebygge infeksjon og behandle de sårene som er større og mer alvorlige enn et skrubbsår? Vi gir deg oversikten over hvordan du behandler alvårlige sår.
Til alvorlige sår er det viktig å velge produkt avhengig av sårtype og årsak.
Kroniske sår
Innen gruppen kroniske sår har vi blant annet leggsår og trykksår (for eksempel liggesår). Målet med sårbehandlingen er å få såret til å gro raskest mulig og redusere eller fjerne bakenforliggende årsaker som hemmer sårtilhelingen. Bakenforliggende årsaker kan være svikt i blodsirkulasjonen, konstant trykk mot vevet, infeksjoner eller dårlig ernæringstilstand.
Venøse leggsår
Venøse leggsår står for 75% av leggsårene. Kliniske kjennetegn på venøse leggsår er at sårene er lokalisert på nederste tredjedel av leggen. Benet er som regel hovent på grunn av væskeansamling og mange har i tillegg åreknuter. Såret har uregelmessig form og kan ha fibrinbelagt sårbunn. Huden rundt såret er ofte tørr og skjellignende med økt brunlig pigmentering. Eksem er vanlig.
Årsaken til venøse leggsår kan være svakhet/svikt i blodårene (venene) som fører blodet til hjertet etter at det har gitt fra seg oksygen og næring til kroppens celler og vev. Det kan også være svakhet/svikt i veneklaffene som skal hindre blodet i å bli stående i åresystemet. Blodet vil på denne måten presse mot åreveggen slik at væske presses ut i celler og vev. Dette hindrer tilgang på oksygen og næring, samt fjerning av avfallsstoffer, som igjen kan medføre at celler og vev dør.
Forebygging og behandling
For å forebygge venøse leggsår bør du sørge for god sirkulasjon i beina ved å bruke en kompresjonsstrømpe. Ligg med beina høyt så ofte du er i ro, gjerne også om natten. Hev gjerne fotenden av sengen noen centimeter.
Venøse leggsår behandles ved hjelp av kompresjon for å oppnå optimal sirkulasjon i området. Det gjøres ved bruk av elastiske bind eller kompresjonsstrømper. Fortsatt kompresjon etter at såret har grodd er avgjørende for å unngå tilbakefall. Individuelt tilpasset sårprosedyre og kompresjonsbehandling gis av lege.
Arterielle leggsår
Man regner med at 10-15% av leggsårene er arterielle. Disse sårene forekommer ofte på leggens bakside, ankel og fotrygg (oppå selve foten). Sårene er dype, avgrensede, smertefulle og kan ofte ha store felt med dødt vev (nekroser). Huden er ofte kald og hårløs, området rundt er ofte følsomt for trykk. Arterielle leggsår skyldes nedsatt blodsirkulasjon i blodårene (arteriene) som skal føre blodet ut til kroppens celler og vev. Årsaken kan være forkalkninger og fettavleiringer, noe som gjør årene stive, trange eller tette. På denne måten vil ikke vevet i det aktuelle området få nok oksygen og næring. Dette medfører av vevet dør og det oppstår sår. En del av fotsårene hos diabetikere skyldes arteriell svikt.
Forebygging og behandling
Det er viktig å gjøre noe med underliggende årsak til sirkulasjonssvikten for å forebygge arterielle leggsår. Røykeslutt, trening og et sunt kosthold er viktige forebyggende tiltak. I tillegg bør man få riktig behandling for eventuell diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol.
Arterielle leggsår er kompliserte sår som bør utredes av lege. Målet med behandlingen er å lindre plager og sørge for at sårene heles, i tillegg til å forebygge nye sår og hindre komplikasjoner. Det er også viktig å behandle de underliggende sykdommene som diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Selve sårbehandlingen kan være komplisert og langvarig. Operasjon av trange årer kan være aktuelt for noen.
Blandingssår
Blandingssår utgjør ca. 5 % av leggsårene og skyldes en kombinasjon av venøs og arteriell svikt i åresystemet i føttene. Blandingssår (arterielle og venøse leggsår) må behandles etter hvilken svikt som er dominerende.
Trykksår (decubitus)
Trykksår (decubitus) er et avgrenset sår hvor hud og/eller muskler er blitt utsatt for trykk over tid. Trykksårene lokaliseres ofte over beinframspring (som sete, hofter, hæler, tær, rygg), og sårprosessen starter dypt i vevet. Trykket fører til nedsatt blodforsyning til vevet slik at oksygen og næring uteblir, samtidig vil oksygenfattig blod med avfallsstoffer hope seg opp i området. Vevet blir skadet og dør. Sengeliggende med nedsatt allmenntilstand, personer som sitter i rullestol og diabetikere som bruker trange sko er i risikogruppen for å utvikle trykksår.
Forebygging og behandling
Avlastning i form av stillingsendring, trykkavlastende hjelpemidler, tilpassede sko og god hudpleie er viktige tiltak for å kunne opprettholde hel hud og hindre trykksår. Ved forflytning i seng eller stol er det viktig å unngå friksjonsskader i huden, personen må løftes og ikke trekkes over underlaget. Underlaget må dessuten være tørt og glatt. Man må også være nøye med at huden observeres regelmessig.
Den lokale behandlingen av trykksår må individualiseres ut fra følgende hensyn: sårets lokalisasjon og størrelse, graden av væsking, samt personens almenntilstand, førlighet og ernæringstilstand.
Ved begynnende trykksår er det viktig å starte forebyggende tiltak umiddelbart. Det gjelder trykkavlastning med polstring, bruk av spesialmadrass, intensiv hudpleie, riktig kosthold, fysioterapi eller fysisk aktivitet, der det er mulig. Milde til moderat store sår kan gå tilbake av seg selv hvis trykket fjernes tidlig og området er lite. Moderate og store sår bør utredes og behandles av lege.
Å leve med kroniske sår
Et sår kan være smertefullt å leve med og en rask sårtilheling er mål nr.1. Valg av riktig produkt kan være avgjørende for å leve godt med såret. Det finnes mange ulike hjelpemidler slik at man kan både bade, dusje og være aktiv selv med et komplisert sår. Å skifte plaster/kompress kan være smertefullt, men det finnes spesielle produkter som verken fester seg i såret eller i huden/håret rundt såret. Spør oss om hjelp til å finne det riktige produktet og behandlingen for deg.
Produkter for sårbehandling
Boots har et bredt utvalg av produkter for alt fra brannsår, skrubbsår, kutt, leggsår, trykksår og mye mer. Det kan være alt fra familiepakker med plaster, til spesialbandasjer med ulike egenskaper og størrelser. Sortimentet kan variere mellom de ulike apotekene, men det meste kan bestilles fra vår grossist.
Bandasjemateriell og blå resept
Generelt kan man si at sårprodukter ikke dekkes på blå resept. Utgifter til bandasjemateriell kan likevel refunderes i noen tilfeller. Kundene må selv anskaffe materiellet på apotek eller bandasjist, søke HELFO om bidrag og legge ut for materiellet i påvente av bidrag fra HELFO.