Oppdater adresse?
Du har oppdatert adressene dine i Vipps siden ditt siste besøk. Skal vi oppdatere adressene vi har lagret om deg?
Diabetes, blodsukker og insulin
Ved å måle blodsukkeret jevnlig får man bedre kontroll over blodsukkerverdiene, og kan dermed enklere leve godt med diabetes.
Diabetes er en kronisk, uhelbredelig sykdom. Likevel kan endring av livsstil hjelpe deg til å leve godt med diabetes.
Blodsukker beskriver mengden glukose i blodet. Blodsukker måles i millimol per liter (mmol/l) og et normalt nivå er mellom 4–6 fastende og mellom 4-10 ikke fastende. Det er mange faktorer som påvirker blodsukkeret. Maten vi spiser, sykdom, fysisk aktivitet, alkoholinntak og hormonelle svingninger er med på å påvirke blodsukkernivået.
Slik måler du blodsukkeret
For å måle blodsukkeret stikker man seg i fingertuppen slik at man får frem en dråpe blod. Blodet trekkes inn i en målestrimmel som settes inn i en blodsukkermåler. Denne leser så av blodsukkernivået. Ut fra dette kan man vite hvor mye insulin kroppen vil trenge for å fungere normalt.
Insulin
Insulin er et hormon som produseres i bukspyttkjertelen, og som hjelper kroppen til å fordele og bruke blodsukkeret eller glukosen. Insulinet kan beskrives som nøkkelen som låser opp døra til cellene, slik at blodsukkeret kan komme inn og gjøre jobben sin. Glukosen sammenlignes med cellenes drivstoff.
Hva er lavt blodsukker
Årsaken til lavt blodsukker er en ubalanse mellom mengden insulin i blodet, hvor mye mat som er spist og hvor mye en har beveget seg. Hos mennesker med type-1 diabetes ser man ofte episoder med lavt blodsukker etter kraftig fysisk aktivitet hvor man enten ikke har spist nok på forhånd eller ikke redusert den forutgående insulindose. Lavt blodsukker merkes som regel som lett svetting, hjertebank, skjelving, irritabilitet, sult eller uro.
Hva gjør man når blodsukkeret blir for lavt?
Dersom en opplever lavt blodsukker så er det viktig å få i seg sukker som gjør at blodsukkeret raskt stiger litt. Et glass melk, vanlig saft eller brus, en frukt, en sjokolade eller noen sukkerbiter er vanligvis nok til at symptomene forsvinner i løpet av 10 til 15 minutter. Deretter bør du spise en skive brød for å unngå at følingen kommer tilbake.
Dersom personen er bevisstløs bør en ikke forsøke å tilføre noe via munnen. Bruk heller honning eller sirup som eventuelt kan smøres på munnslimhinnene.
Ring 113 og tilkall hjelp ved kramper eller bevisstløshet
Lurer du på noe?
Ønsker du å lese mer om diabetes, finner du mye informasjon på Norges Diabetesforbunds hjemmeside.