Graviditet og livsstil
Det er mange spørsmål som melder seg når man er gravid. Hva kan man spise, er det lurt å trene, hvor lenge er det vanlig å være kvalm mm? For de fleste er dette en tid preget av både glede og undring.
Når man prøver å bli gravid eller er gravid er det viktig å bevare en sunn livsstil.
Kosthold
Det er ekstra viktig med et godt kosthold når man er gravid. Spis kjøtt, fisk, korn, frukt, grønnsaker og melkeprodukter. Da får du og barnet ditt de næringsstoffene dere trenger. Gravide kvinner har et økt behov for vitaminer og mineraler. Behovet dekkes hovedsakelig gjennom sunn og variert kost, men også ulike kosttilskudd kan være nyttig for den gravide.
Folsyre
Folsyre reduserer risikoen for enkelte alvorlige fosterskader tidlig i svangerskapet, som for eksempel ryggmargsbrokk. Behovet for ekstra folsyre er størst like etter unnfangelsen. Kvinner bør derfor ta folsyretilskudd allerede fra graviditeten planlegges, og gjennom de tre første månedene av svangerskapet.
Kalsium
Kalsium er av stor betydning for fosterets benbygning, og det er derfor viktig å passe på at den gravide får nok kalsium. Under graviditeten anbefales et inntak av 900 mg kalsium daglig, dette tilsvarer cirka en liter melk. Apoteket gir råd og veiledning om hvilke kalsiumprodukter som passer best for deg.
Jern
Når man er gravid øker også jernbehovet. Fosteret trenger jern for å lage sine egne røde blodceller, og for å bygge opp sitt eget jerndepot. Dette kan tære på morens jernlager.
Nivået av jern måles tidlig i svangerskapet, og legen vil da konstatere om det er behov for ekstra tilskudd av jern. Man bør ikke starte med jerntilskudd uten å ha konferert med lege.
Det finnes flere forskjellige jerntabletter. Depottabletter gir ofte mindre bivirkninger enn vanlige tabletter. En vanlig bivirkning av jerntilskudd er treg mage.
Se vårt utvalg jern, vitaminer og mineraler
Fiskeoljer
Fiskeoljer inneholder omega 3 som er viktig for alle. Apoteket gir råd og veiledning om hvilke fiskoljeprodukter som passer best for deg. Tran utvinnes fra fiskeolje og er rik på vitamin A og D. For mye vitamin A kan imidlertid være skadelig for fosteret. Vitamin A kan overdoseres dersom man tar ulike tilskudd (tran, vitamintabletter), samtidig som man for eksempel spiser mye lever eller fet fisk. Spør på apoteket dersom du er usikker på om du tar for mye vitamin A.
Se vårt utvalg Tran og Omega-3
Multivitaminer for gravide
Det finnes kosttilskudd spesiellt utviklet for å dekke behovet for deg som vil bli eller er gravid.
Vektøkning
Det anbefales gjerne at gravide legger på seg 10-12 kilo under svangerskapet. Vektøkningen bør være liten i begynnelsen og øke etter hvert. Mesteparten av vektøkning skyldes morkaken, fostervannet, at bryster og livmor vokser, og at fett lagres ulike steder på kroppen.
Trim og trening
Det er viktig å holde seg i form under svangerskapet. Kvinner som trener regelmessig har ofte lettere fødsler enn kvinner som ikke trener, og de kommer seg også raskere etter fødselen.
Når magen blir stor vil denne selvfølgelig sette begrensninger for hva du kan drive med. Det er viktig å lytte til kroppens signaler. Dersom du aldri tidligere har trent, er ikke svangerskapet rett tid for å begynne med aktiv trening.
Belastningen på kroppen kan bli i største laget. Da passer det bedre med lett mosjon som å gå turer i naturen. Komplikasjoner under svangerskapet kan også føre til at man bør være forsiktig med å trene. Dette vil i så fall legen din informere deg om.
Graviditet, røyking, alkohol og legemidler
De fleste stoffer man puster inn eller spiser når man er gravid vil også nå fosteret. Det gjelder nyttige stoffer, men også skadelige stoffer som røyk og alkohol.
Røyking
Røyking under svangerskapet frarådes. Kullosen fra røyken fortrenger oksygen fra fosterets blodlegemer og kan forårsake surstoffmangel.
Nikotinet i tobakken gjør at blodårene trekker seg sammen slik at barnet får dårligere blodtilførsel. Barn får generelt noe lavere fødselsvekt og det er økt risiko for abort og krybbedød dersom moren røyker under svangerskapet.
Alkohol
Man bør også unngå alkohol i svangerskapet. Barnet i magen får like høy promille som moren. Hyppig og høyt inntak av alkohol kan føre til hjerneskade hos barnet. Det har lenge vært kjent at store mengder alkohol under svangerskapet kan skade fosteret. Fosterets hjerne og andre organer utvikler seg gjennom hele svangerskapet.
Nyere forskning viser at små mengder alkohol kan være nok til å forstyrre denne utviklingen. Sosial- og helsedirektoratet anbefaler derfor at gravide ikke drikker noe alkohol under svangerskapet.
Legemidler
Gravide kvinner bør generelt være forsiktige med bruk av medisiner. De fleste legemidler er ufarlige for fosteret, men enkelte kan øke risikoen for misdannelser eller skader. Gravide bør søke råd hos legen eller på apoteket om bruk av legemidler. For kvinner med kroniske sykdommer som krever legemiddelbehandling er det viktig å ta kontakt med lege for å vurdere eventuelle endringer i behandlingen.