Hva er overvekt og fedme?
Overvekt og fedme øker i den norske befolkningen og det har blitt en av de største helseutfordringene i verden. Tilstanden forbindes ofte med inaktivitet og et for høyt inntak av mat og drikke. Mat er en viktig del av vår kultur og spiller en sentral rolle i mange av våre feiringer og begivenheter. Dette kan gjøre det utfordrende for mange å begrense inntaket.
Selv om det er mange opplagte årsaker til overvekt og fedme er det viktig å huske på at vi alle er forskjellige også når det gjelder hva som er en god og sunn normalvekt for den enkelte.
Hva er overvekt og fedme?
Overvekt og fedme kan oppstå når man inntar mer energi gjennom mat og drikke enn det man forbruker.
Begrepene overvekt og fedme defineres ofte ut fra kroppsmasseindeks (KMI), også kjent som BMI. Overvekt defineres med KMI mellom 25 og 30 mens fedme defineres med KMI høyere enn 30 med ulike grader. Dette verktøyet gir kun en indikasjon på helserisiko ved å se på vekt i forhold til høyde, men tar ikke hensyn til muskelmasse, kroppsbygning eller midjemål. Ved å måle midjemål i kombinasjon med KMI kalkulator, så er det enklere å vurdere om man har en sunn vekt.
Beregne din KMI her: KMI-kalkulator
Overvekt og fedme hos barn og unge
Selv om overvekt og fedme øker blant den norske befolkningen generelt, har andelen barn med overvekt og fedme stabilisert seg. Årsakene til overvekt og fedme hos barn og unge er mye av det samme som for voksne. Større inntak av mat og kalorier (energi) enn det kroppen forbrenner, lagres som fett. Gener er en faktor som påvirker vår vekt og spiller en rolle for appetitt og forbrenning barnet har. Uavhengig av årsak, er det viktig å hjelpe barnet med å spise sunt og være i aktivitet.
Forebygging av overvekt hos barn og unge er viktig, etabler derfor gode kostholdsvaner og vær fysisk aktiv sammen. Dette gir god helsegevinst nå og senere i livet. Hvis du trenger hjelp med overvekt hos ditt barn, søk råd hos lege, helsestasjon eller andre helsepersonell.
Årsaker til overvekt og fedme
I Norge øker andelen av befolkningen som opplever overvekt og fedme. Det er flere årsaker som bidrar til det økende problemet, som for eksempel økt grad av inaktivitet eller nedsatt fysisk aktivitet i hverdagen, samtidig som samfunnsmessige endringer gir økt tilgang til usunne matvarer.
Utviklingen av overvekt og fedme har vært spesielt stor i aldersgruppen 40–49 år, hos begge kjønn. I følge NHI er det kun 23% menn og 42% kvinner i alderen 40–45 år som er normalvektige i Norge. I denne aldersgruppen er det dermed mer vanlig å ha overvekt eller fedme enn å være normalvektig (KMI under 25).
Selv om vi i i dag opplever større grad av inaktivitet som følge av samfunnsendringer og stor tilgang til usunne matvarer, så er det også viktig å erkjenne at det også finnes andre årsaker til overvekt. Alle mennesker er forskjellige, også når det gjelder årsakene til vektøkning.
Noen av årsakene til overvekt eller fedme kan være:
- Hormoner: Hormonelle årsaker og endringer i stoffskifte kan også påvirke vekt. For eksempel kan overgangsalderen hos kvinner medføre en rekke hormonelle endringer som kan føre til vektøkning. I denne perioden reduseres produksjonen av østrogen, noe som kan føre til en nedgang i forbrenningen
- Miljø og sosialøkonomi: Personer med lav sosioøkonimisk status viser seg å være mer utsatt for å utvikle overvekt eller fedme. Endringer i privat økonomi kan også bidra til endringer i kostholdet eller aktivitetsnivå og dermed økt vekt.
- Legemidler: Visse legemidler kan gi vektøkning, for eksempel legemidler mot depresjon, psykose, epilepsi, diabetes og kortison. Ved slike tilfeller er det viktig at man tar kontakt med behandlende lege for å fastslå om dette er den faktiske årsaken til vektøkning, og hvordan man kan håndtere en slik bivirkning.
- Søvn: Utilstrekkelig søvn og mye stress kan endre hormonnivåene på en ugunstig måte og bidra til å redusere forbrenningen i kroppen. Dette kan f.eks lede til sult og fettlagring.
- Psykisk helse: Mange ulike faktorer påvirke hvordan vi føler sult og metthetsfølelse. Nedsatt psykisk helse kan medføre forstyrret spising og overvekt. Stress kan også føre til dårlige vaner som et høyere inntak av mat som er rik på sukker, fett og salt.
Psykisk helse ved overvekt og fedme
Mange opplever skam og stigmatsering i forbindelse med overvekt og fedme. Vi lever i dag i et samfunn hvor det er stort fokus på kropp og utseende. Sosiale medier og andre riksdekkende medier er med på å forsterke dette kroppspresset. For mange er det å ikke klare å oppfylle normen i samfunnet vanskelig og flere kan oppleve å føle en skam. Overvekt og fedme representerer ikke bare en fysisk utfordring, men har også en betydelig innvirkning på psykisk helse. Dette kan manifestere seg gjennom et forringet selvbilde, dårlig mental helse og redusert selvtillit.
Personer med redusert eller dårlig psykisk helse kan også ha økt risiko for å bli overvektig. Psykiske vansker kan påvirke appetitt, selvkontroll og vilje. Dette kan igjen føre til endringer av metthetsfølelse og et høyere inntak av mat rik på sukker, salt og fett. For å håndtere overvekt og fedme effektivt, er det viktig å fokusere på både helse, velvære og livskvalitet. Det er også viktig å anerkjenne de psykologiske aspektene ved vektproblemer. Ved behov bør man søke profesjonell hjelp for å diskutere disse utfordringene.
Hvilke helsekonsekvenser kan overvekt og fedme ha?
Er man overvektig kan helsegevinsten av å gå ned i vekt være stor. Det kan minske risiko for flere sykdommer og gi økt livskvalitet.
Fedme kan gi betydelig økt risiko for flere sykdommer og uønskede tilstander, for eksempel type 2 diabetes, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, artrose og visse typer kreft. Disse tilstandene kan igjen påvirke både psykisk og fysisk helse. Derfor er det viktig med forebygging og vedlikehold.
Forebygging av overvekt og fedme
Det finnes ingen lettvinte løsninger for de som opplever overvekt og fedme. Det er en tilstand som må behandles over tid, hvor endringer i livstil vil være essensielt under behandlingen. Mange vil oppleve motgang, hvor man føler at man har gjort alt riktig, men allikevel ikke opplever å se resultatene man har satt for seg selv. Livsstilsendringer som inkluderer et sunt kosthold og fysisk aktivitet bør være grunnsteinen i behandlingen. Det kan være utfordrende for mange å oppnå en varig vektreduksjon når man først har vært overvektig. Derfor kan det være viktig og lurt å ha en langsiktig plan i forhold til en slik livsstilsendring, slik at man både når sine mål og klarer å bli der. Kombinasjonen av mosjon og færre kalorier kan gi en god effekt og gi tilfredsstillende resultater.
For å forebygge overvekt og fedme bør man ha sunne kostholdsvaner og være i regelmessig fysisk aktivitet, samt ha god søvnhygiene og effektiv stresshåndtering. Et balansert kosthold med rikelig av frukt og grønnsaker kombinert med daglig fysisk aktivitet, kan redusere risikoen for overvekt. Helsedirektoratets kostholdsråd gir deg gode anbefalinger til hva du bør spise i det daglige.
Hva kan du gjøre selv?
- Sunt kosthold: Spis gjerne grove kornprodukter, fisk, grønnsaker, frukt og belgfrukter. Helsedirektoratets kostholdsråd har gode anbefalinger.
- Regelmessig fysisk aktivitet: det anbefales minimum 30 minutters moderat aktivitet hver dag.
- Tilstrekkelig søvn: Sørg for god og tilstrekkelig søvn, dette kan gjøre deg uthvilt og opplagt.
- Stressmestring: Prøv å finne en måte å håndtere stresset og situasjonen som utløser det. Søk profesjonell hjelp om nødvending.
Medisinsk behandling av overvekt og fedme
Livslang endring av livstil i kombinasjon med fysisk aktivitet er grunnsteinen for å forebygge overvekt og fedme. Fedmebehandling bør i alle tilfeller individualiseres. Vekthistorikk, genetiske årsaker, livsstil, alder og andre årsaksforhold kan kartlegges i samråd med behandlende lege.
I tilfeller ved helseskadelig overvekt hvor man har prøvd «alt», kan det være behov for medisinsk behandling eller kirurgi. Det er viktig å samarbeide med fastlege eller helsepersonell for å finne den beste behandlingsstrategien som passer deg.
Les mer om vektreduserende legemidler her:
Overvekt og fedme kan gi helseutfordringer som krever oppmerksomhet og handling. Ved å forstå årsakene og konsekvensene, samt ved å implementere sunne livsstilsendringer, kan man arbeide med å forbedre helse og velvære for både voksne og barn. Husk at det er viktig å søke profesjonell veiledning og støtte når det trengs. Ved å ta små skritt mot en sunnere livsstil kan man oppnå store helsegevinster og en bedre livskvalitet.
Kilder: nhi.no, fhi.no, helsenorge.no, helsedirektoratet.no, lfono.no