Retinol og A-vitamin i hudpleie
A-vitamin, blant annet retinol, brukes mye i hudpleie på grunn av sin gunstige effekt på hudens aldringstegn. Her får du vite hva retinol egentlig er, og når du skal være forsiktig med å bruke produkter med A-vitamin i hudpleien.
Retinoider = A-vitaminforbindelser
A-vitaminforbindelser er en gruppe kjemiske stoffer med sammenlignbar effekt, men med ulike kjemiske bindinger. En samlebetegnelse for disse stoffene er retinoider. Retinoider brukes i hudpleie og som legemidler, og har en rekke positive effekter på blant annet celledeling og immunsystemet. Blant A-vitaminforbindelsene som er mye brukt i hudpleieprodukter finnes blant annet retinol, retinyl palmitate, retinaldehyde og retinyl propionate. Disse er alle A-vitaminer, og retinol er den mest biologisk aktive formen av A-vitamin. Det er en veldokumentert ingrediens i både kremer og andre vitamin-A produkter for huden.
Hva gjør vitamin A i hudpleie?
I hudpleie brukes A-vitaminforbindelser, som for eksempel retinol, på grunn av sin gunstige effekt mot linjer og rynker. A-vitaminene stimulerer produksjonen av kollagen og bidrar samtidig til å hemme nedbrytingen av kollagen. Kremer og annen hudpleie med vitamin-A har først og fremst god effekt på aldringstegn forårsaket av solskader. De fremmer også celledelingen i huden, og får dermed huden til å fremstå jevnere og sunnere.
A-vitamin mot uren hud
A-vitaminforbindelser kan bidra til å redusere talgproduksjonen i huden, og har dermed en heldig effekt mot uren hud og kviser. Dette er årsaken til at noen A-vitaminforbindelser brukes i legemidler til behandling av alvorlig akne. Denne effekten er særlig knyttet til reseptbelagte produkter. A-vitaminforbindelser er også brukt i legemidler til behandling av pigmentflekker og solskader.
Tips ved bruk av retinol i hudpleie
Hudkrem med A-vitamin bør brukes i henhold til anbefalingene på pakningen. Avhengig av hvor sensitiv huden din er og hvilket A-vitaminprodukt du bruker, kan produkter med A-vitaminer forårsake reaksjoner som rødhet og flassing i huden. Dette gjelder særlig den svært aktive ingrediensen retinol.
Huden bør tilvennes produktene sakte, og du bør unngå å kombinere flere produkter med retinol eller andre A-vitaminforbindelser – med mindre de er spesifikt beregnet for å brukes sammen.
Retinol og sol
Hudpleieprodukter med A-vitamin kan gjøre huden mer ømfintlig for sollys. Avhengig av A-vitaminforbindelsen som er brukt og type hudprodukt, er det fornuftig å være forsiktig med soling når du bruker hudprodukter med aktive A-vitaminingredienser. Følg også her anbefalingene på pakningen. Generelt anbefales høy solfaktor (UVB 30 og over).
Retinol og A-vitamin under graviditet
Hudpleieprodukter med retinol eller andre A-vitaminforbindelser anbefales ikke til gravide og ammende. Årsaken til dette er sammensatt: Det er en påvist sammenheng mellom bruk av A-vitamin og mulighet for fosterskader. Legemidler med retionider brukes derfor ikke under graviditet. Det skal imidlertid legges til at faren for fosterskader er registrert ved legemiddeldoseringer av A-vitaminsyrer. I vanlige hudpleieprodukter vil man ikke ha like høy dosering. Årsaken til at man likevel ikke anbefaler A-vitaminsyrer til gravide og ammende, er at det kan oppstå en cocktaileffekt hvis man får i seg A-vitamin fra ulike kilder samtidig, som for eksempel fra kosttilskudd og hudpleie. Man skal også være oppmerksom på at huden forandrer seg under graviditet på grunn av svangerskapshormonene. Huden kan bli mer sensitiv generelt og mer ømfindtelig for sol. Begge deler er argumenter for å unngå hudpleieprodukter med A-vitaminsyrer under graviditet og amming.
A-vitamin og bentetthet
Enkelte andre risikogrupper, slik som de som har osteoporose eller økt risiko for å utvikle osteoporose, skal også være forsiktige med bruk av produkter med retinol. Dette skyldes at høye doser med A-vitaminsyrer kan påvirke bentettheten. Her er det også en potensiell cocktaileffekt man ønsker å unngå, ved at man bruker både kremer med A-vitamin og for eksempel kosttilskudd samtidig.