Vi opplever for tiden tekniske utfordringer med nettsiden. Vi beklager eventuelle ulemper dette medfører.
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen
Solfaktor(SPF) guide
Solfaktor og SPF betyr det samme, men hva står SPF for? SPF er en forkortelse for Sun Protection Factor. Du har kanskje sett at det ikke bare er solkremer som er merket med SPF? Noen dagkremer og fargede kremer kan også ha denne betegnelsen, men det betyr ikke at det beskytter huden nok. Fordi; solkremer beskytter huden din ved hjelp av solfiltre, og solfiltre hindrer solstråling fra å trenge ned i huden – bra for huden og bra for deg!
Solfaktor beskytter huden mot solforbrenning, men kun hvis man bruker nok solkrem og husker å smøre seg regelmessig.
I tillegg finnes to typer solfiltre: kjemiske filtre og fysiske filtre. Mange solprodukter har en kombinasjon av begge typer filtre. De kjemiske filtrene trenger ned i huden, der de absorberer stråling fra solen. De fysiske filtre legger seg som et beskyttende lag utenpå huden og reflekterer strålene og hindrer dem i å trenge ned i huden. Ganske fantastisk egentlig!
Hva er en solfaktor/SPF?
Hva er en solfaktor eller hva betyr det? På alle solkremer står det en solbeskyttelsesgrad eller et solfaktor-tall som for eksempel 20, 30 eller 50. Solfaktor-tallet sier kun noe om hvor mye UVB-strålingen reduseres. Tallet angir hvor mange ganger lenger man kan være ute i solen uten å bli brent i forhold til det man kan uten solkrem. Men husk på når du velger solkrem bør du velge produkter som inneholder filtre både mot UVA- og UVB-stråling. I tillegg bør filtrene være fotostabile, dvs. at de ikke brytes ned av solen.
Når bør du smøre deg? For å få god effekt av solproduktene dine, bør du smøre deg ca. en halv time før du skal ut i solen. Det skal en del krem til for å oppnå den effekten som tilsvarer solfaktoren på flasken. Du trenger ca. en håndfull til en kropp per innsmøring. Til ansiktet trenger du ca. en teskje solkrem. Bruker du mindre solkrem enn anbefalt, vil du oppnå mindre beskyttelse enn det solfaktoren tilsier. Smøringen må også gjentas ofte, ca. annenhver time, for at du skal opprettholde solbeskyttelsen. Svetter du mye, gnir deg med håndkle eller bader, må smøringen gjentas. Du må smøre deg like ofte, enten du bruker lav eller høy faktor.
Les mer om riktig bruk av solkrem her.
Hvilken solfaktor bør man bruke?
Hvilken solfaktor er rett for deg? Hvilken solfaktor du skal velge avhenger av hudtypen din, hvor sterk solen er der du skal oppholde deg og hvor lenge du skal være i solen. I Norge anbefaler man generelt minst faktor 30. Ofte kan det være nødvendig med høyere faktor enn det for å oppnå tilstrekkelig beskyttelse. I sydlige strøk bør du uansett vurdere en høyere faktor. Også bør du unngå direkte sol i timene mellom 12 og 15.
Les mer om rett solbeskyttelse i Norge og utlandet her.
Solfaktor 50
Ingen solkrem gir deg full beskyttelse i solen, men det kan gi en solbeskyttelsesgrad. Solfaktor 50 kan beskytte mot 98 % av strålene fra solen, men du bør bruke nok solkrem for at den skal beskytte tilstrekkelig. Og husk å smøre på all bar hud, ikke bare i ansiktet for eksempel. Selv om du bruker solfaktor 50, bør du ikke oppholde deg for lenge i solen da det er fort gjort å smøre seg for tynt eller ikke få smurt seg overalt. Høy faktor kan dermed gi falsk trygghet, og det å bli solbrent eller utsette seg for en stor mengde sol kan føre til hudskader og i noen tilfeller hudkreft.
Les mer om hvilke solprodukter du trenger her.
spf 30
Det er flere grunner til at det er anbefalt å bruke minimun solfaktor 30 i Norge. For det første er det viktig å beskytte huden mot solens stråler, spesielt for mennesker med lys hudtype. Og i Norge er vi ikke så eksponert for sterk sol hele året, så da trenger vi all beskyttelse vi kan få når soldagene kommer. Har du lett for å bli brent? Da er det lurt å velge en enda høyere beskyttelse, så du unngår sjokksoling.
Dagkrem med solfaktor
Når det blir lysere ute, og solen titter frem, er det lurt å bytte til en dagkrem med solfaktor. Dagkremen bidrar da til å beskytte huden din mot UV-stråler og ytre påvirkninger, men det skal godt gjøres å få smurt på nok krem til at det gir god nok beskyttelse. De fleste av oss tar kun på en liten mengde dagkrem på ansikt og hals når vi smører oss, og det er for lite til å gi god nok beskyttelse i sola over tid. Til sammenligning sier vi at vi trenger en teskje (5 ml) solkrem til ansikt og hals per innsmøring, for å være godt nok dekket og oppnå faktoren som står på pakningen. I tillegg påfører de aller fleste dagkrem kun om morgenen.
Det er heller ingen krav om at dagkrem med solfaktor skal beskytte mot både UVB (SPF) og UVA stråler, slik som solkrem. Solkrem har som hovedformål og beskytte huden mot solen, men hos dagkremen er dette kun en tilleggseffekt.
Men solbeskyttende dagkrem egner seg godt for å forebygge for tidlig hudaldring fra sollys ved kortere opphold i sola. Skal du være lenger ute i solstrålene, må du beskytte deg med ny påføring eller bruke solkrem. Huden husker, og solskader kan komme senere i livet – så ta godt vare på huden din!
Vil du vite mer om hud og utfordringer i solen? Her kan du lese om godt solvett for deg med hudsykdom.
Bruk solfaktor på leppene
Husk å bruke solfaktor på leppene, da det er fort gjort å bli solbrent der. Leppene er nemlig annerledes bygd opp enn resten av ansiktshuden, og mangler for eksempel talgkjertler. Dette gjør at leppene kan tørke ut eller få skader i solen. Skulle du være så uheldig å bli solbrent på leppene, så har vi gode råd her.
Et godt tips er å bruke solstift på utsatte områder, som leppene. En av fordelene med solstifter er at de kan sitte bedre på huden enn vanlig solkrem. Men husk å velge en solstift med høy solfaktor, så du oppnår best mulig beskyttelse. Se vårt utvalg av solstifter her.
Sol kan gi herpesutbrudd på leppene
Sol kan bidra til å trigge utbrudd av herpes på leppene, og det er ikke uvanlig at man får såkalte «forkjølelsessår» etter soling. Det er de ultrafiolette strålene som forårsaker dette. Har du hatt utbrudd av herpes tidligere, er det ekstra viktig å passe på at leppene ikke blir solbrente ved å bruke høy solfaktor. Ved herpesutbrudd kan reseptfri lokal antiviral behandling prøves. Best virkning oppnås dersom du starter den lokale behandlingen tidlig.
For mer informasjon om munnsår i forbindelse med herpes, se her.