Optimal Solbeskyttelse
Solen stråler består blant annet av UVA- og UVB-stråler som kan brenne og skade huden. Når man skal oppholde seg ute i solen er det derfor viktig å tenke på solbeskyttelse, enten i form av beskyttende bekledning eller en god solkrem med solfaktor. Det er også lurt å unngå solen når den er på sitt sterkeste, og huske å drikke vann regelmessig for å unngå dehydrering og solstikk.
Det er viktig å smøre seg regelmessig med solfaktor når man oppholder seg ute i solen.
Sol og hud
De fleste har erfaring med hvor mye sol huden tåler før den begynner å vise tegn til rødhet og solbrenthet. Sol skal nytes med måte og det lønner seg å starte med høy faktor når huden er blek, og eventuelt redusere etter hvert.
Solstrålene tørker ut huden og bidrar til 85 prosent av hudens aldring, samt dannelsen av pigmentflekker. Solen kan brenne huden og i verste fall føre til hud- og pigmentkreft. Klær, solbriller til barn og solkremer beskytter oss mot solen.
UVA og UVB
En del av solens stråler er ultrafiolette stråler, eller UV-stråler. UV-stråler deles inn i ulike typer, hvor UVA og UVB er de viktigste. UVA utgjør omtrent 90% av UV-strålene. De er like sterke hele året, uavhengig av breddegrad, og passerer glass, skylag og atmosfære. De gjør oss brune med det samme, og kan også brenne huden. UVB-strålene gjør oss brune på lenger sikt eller brente. De aktiviserer produksjonen av vitamin D, men kan også gi varige skader i hudens cellefornyelse. Man har lenge trodd at det var UVB som forårsaker hudkreft, men nyere forskning tyder på at UVA også kan bidra. UVB-strålene påvirkes av blant annet høydeforskjell, skyforhold og ozonlag. Både UVA og UVB bidrar til å fremskynde hudens aldringsprosess.
Solfaktor
Solkremer beskytter huden med kjemiske eller fysiske filtre, eller en kombinasjon av begge. Kjemiske filtre trenger ned i huden og absorberer strålingen. Fysiske filtre legger seg som en beskyttende film utenpå huden og hindrer strålingen i å trenge ned i huden ved å reflektere den.
Solkremer bør inneholde filtre mot både UVA- og UVB-stråling. I tillegg bør filtrene være fotostabile, det vil si at de ikke brytes ned av solen. Du bør smøre deg en halv time før du skal ut i solen og påføre rikelig med krem. Du trenger ca. en håndfull til en voksen kropp per innsmøring. Bruk en vannfast solkrem hvis du skal bade. Vannet slipper gjennom ca. 50 % av UV-strålene, så det er fullt mulig å bli solbrent mens man bader. Bader du i lengre perioder eller hyppig er det viktig å smøre seg etter badingen.
Solfaktoren sier kun noe om hvor mye UVB-strålingen reduseres. Tallet angir hvor mange ganger lengre man kan være i solen uten å bli brent, i forhold til hvis man ikke hadde smurt seg med solkremen. Hvilken faktor man skal velge avhenger av hudtype, hvor sterk strålingen er og hvor lenge man skal oppholde seg i solen. Generelt anbefaler man i Norge minimum faktor 30.
Se vårt utvalg av solkremer i nettbutikken.
Unngå overdreven soling
Norge er fremdeles i verdenstoppen når det gjelder antall forekomster av hudkreft. Soling er hovedårsaken til hudkreft. Hudkreft deles i flere ulike typer, hvorav føflekkreft regnes som den mest alvorlige. For å forebygge føflekkreft er det viktig å unngå overdreven soling, og å beskytte seg godt mot solbrenthet. Intens soling i perioder, som på påskefjellet eller på ferie også øker faren for føflekkreft. Derfor er det ekstra viktig å beskytte seg og å ta pauser fra solen når man er på ferie.
Det er en tydelig sammenheng mellom økningen av antallet tilfeller av føflekkreft og fremveksten av et solbrunt skjønnhetsideal. Det kan se ut som en endring av folks holdninger til sol og solbrunhet må til for å få Norge bort fra hudkrefttoppen, først de senere årene har antallet føflekktilfeller flatet noe ut. Fornuftige mengder med soleksponering har gunstige helseeffekter, og studier viser at forsiktig soling kan øke overlevelsen ved flere typer kreft.
Barn og sol
Forskning har vist at solforbrenninger og overdreven soling i barne- og ungdomsårene øker risikoen for å få føflekk-kreft senere i livet. Barn har tynnere hud enn voksne og blir lettere solbrente. De kan med fordel beholde lette sommerklær på som solbeskyttelse. Bruk solkrem med høy faktor på de kroppsdelene som ikke er dekket av klær. Små barn bør også ha på seg en solhatt. Barn under ett år bør ikke oppholde seg i solen.
Solskadet hud
Solbrent hud er rød, varm og smertefull. Det kan også oppstå blemmer. Dette er et signal om at huden har fått for mye sol. Reaksjonen i huden kan komme først flere timer etter man har solt seg. Både UVB og UVA kan forårsake solbrenthet.
Soleksem skyldes en overømfintlighet mot solstråler. Tilstanden gir kløe og vabler i huden, og skyldes i hovedsak UVA-strålene. Vær oppmerksom på at man kan utvikle allergi mot kjemiske solfiltre. Denne allergien kan gi rød hud og kløe, og forveksles med soleksem eller solbrenthet. Er du allergisk mot kjemiske solfiltre, kan du velge solkremer som kun har fysiske filtre.
En annen reaksjon på soling er kviselignende utbrudd. Dette vil forsvinne av seg selv etter en tid hvis man unngår å sole seg.
Ved solbrenthet eller soleksem må huden først og fremst beskyttes helt mot mer sol. En svak hydrokortisonkrem som kjøpes reseptfritt på apoteket kan dempe reaksjonen. Aloe vera-krem eller aftersun hjelper også etter en lang dag i solen.
Langtidseffektene av solskader kan vises som grove rynker, pigmentflekker, tørrhet, rødhet og flassende hud. I tillegg kommer den økte faren for hudkreft man utsetter seg for hvis man ikke beskytter huden mot stråling fra solen.
Tidlig aldring
Tidlig aldring av huden og hudkreft kan være skadelige effekter av overdreven soling. Føflekkreft er den farligste av hudkrefttypene, og kan skyldes både UVA- og UVB-stråler. Tidlig aldring med rynker og nedsatt spenst i huden forårsakes først og fremst av UVA-strålene.
Solstikk
Solstikk eller heteslag forekommer når kroppen blir overopphetet samtidig som den får for lite væske. Symptomene er gjerne hodepine, slapphet, oppkast og besvimelse. En person med symptomer på heteslag må kjøles ned og tilføres væske.
Medisiner, kosmetikk og sol
Generelt bør du være forsiktig med å sole deg med sminke eller parfyme da dette kan forårsake hudreaksjoner i solen. Det finnes en rekke medisiner som kan føre til ulike hudreaksjoner i solen. Les mer om legemidler og sol her.
Kilder: Norsk Helseinformatikk: nhi.no, kreftforeningen.no