Slik takler du sommervarmen
Ekstrem varme og hetebølger har de siste årene blitt vanligere sørover i Europa. I Norge kan man også oppleve hetebølger, og de vil komme oftere som følge av klimaendringer. Her er de beste tipsene for å takle sommervarmen.
I Norge defineres en hetebølge som en periode på fem dager eller mer der temperaturen kommer opp i 27 grader eller høyere.
Det er særlig barn, eldre og kronisk syke som kan ha problemer med å tilpasse seg ekstrem varme. Årsaken til dette er at kroppens eget reguleringssystem for temperatur ikke er like effektivt og dermed vil slite med å holde en jevn kroppstemperatur på 37 grader. Les mer om heteslag og forhøyet kroppstemperatur her Heteslag og solstikk
Vis varsomhet i varmen:
-
Svetting er den viktigste måten kroppen regulerer temperatur på. Hyppig og jevn tilførsel av væske er dermed svært viktig i varmen. Barn, eldre og kronisk syke har ekstra lett for å bli dehydrerte.
-
Unngå solstikk! Husk at solen er ekstra sterk midt på dagen, og at det kan være mye varmere i solen enn det lufttemperaturen tilsier. Vær forsiktig med solen, ta pauser og finn skygge.
-
Vær forsiktig med alkohol. Alkohol påvirker kroppens evne til å regulere temperaturen.
-
Ta pauser fra varmen! Gi kroppen tid til å omstille seg til varme. Når kroppen ikke er vant til varme kan det ta fra tre dager til noen uker før den blir vant til varmen.
-
Unngå å trene når temperaturen er på det varmeste. Yngre, friske mennesker kan også få heteslag ved fysisk aktivitet i ekstrem varme.
-
Kjøl deg ned. Bruk vifte, kjølige omslag, ta en kald dusj eller et kjølig bad.
-
Bruk lyse og løstsittende klær.