Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Hoste hos barn

Det er ikke uvanlig med hoste hos barn. Hoste er en beskyttelsesrefleks for luftveiene og kan arte seg som tørrhoste eller slimhoste (våt hoste). Det er mindre vanlig med hoste hos spedbarn en hos større barn. I denne artikkelen vil vi gi deg en oversikt over noen ulike årsaker til at barn hoster, hva det kan være og hva man kan gjøre for å hjelpe. 

Vanlige årsaker til hoste hos barn

Hoste er et vanlig tegn på luftveisinfeksjon hos barn. I de aller fleste tilfeller vil hoste hos barnet dreie seg om en forkjølelse. Men noen ganger kan det skyldes en sykdom som bør behandles. Samme virus kan gi ulikt utfall, da barn har forskjellig følsomhet i luftveiene. Det vil si at noen barn kan få mer hoste enn andre av for eksempel samme viruset.  

Vanlige årsaker til at ellers friske barn kan hoste:  

  • Virusinfeksjon: det vanligste er forkjølelse.
  • Fremmedlegeme i luftveiene: barnet har satt noe i vrangstrupen.
  • Irritasjon i luftveiene: barnet har pustet inn plagsomme gasser (for eksempel støv, malingslukt, røyk osv.).

Virusinfeksjoner

En del virusinfeksjoner kan gi hoste i lenger tid (opptil et par måneder) uten at barnet har andre plager utover dette. Barn kan også ha luftveisinfeksjoner med symptomer som rennende nese, feber og hoste. 

Eksempler på typiske virusinfeksjoner kan være forkjølelse, bronkitt, falsk krupp og kikhoste. Forkjølelse skyldes virus og skal ikke behandles med antibiotika. Ved bronkitt er det vanlig med hoste dag og natt, samt forverring ved anstrengelse. Det er heller ikke uvanlig at barn med bronkitt kan hoste til de brekker seg. Ved falsk krupp får barnet en bjeffende hoste. Kikhoste er sjeldent, grunnet høy vaksinasjonsgrad.  

Falsk krupp

Falsk krupp er en virussykdom som gir hevelse i området rundt stemmebåndet hos små barn. Sykdommen kan kjennetegnes med en karakteristisk bjeffende hoste og enog en tung og hvesende pust. Grunnen til dette er hevelsen i slimhinnene som dekker strupehodet og stemmebåndet.

Hos småbarn er krupphoste en vanlig akutt tilstand, ofte i sammenheng med en forkjølelse (virusinfeksjon). Barnet kan oppleves forholdsvis friskt ved leggetid, for så og våkne bare timer senere med vansker med å puste og med en bjeffende (gjøende) hoste. 
Det er anbefalt med frisk kjølig luft. Barnet kan bli forholdsvis raskt bedre av å komme seg opp av senga og ut.

Råd ved falsk krupp:

  • KALD LUFT: Kle på barnet og ta det med ut, slik at det får frisk og kald luft.
  • KALD DAMP: Sett på en kald dusj, slik at baderommet blir kjølig og fuktig. Kald damp kan hjelpe barnet.
  • SITTE OPPREIST: Enten på fanget eller bæres, hvis mulig (hev gjerne hodeenden på sengen).
  • KALD DRIKKE: Kan hjelpe.
  • Ro: Forsøk å ikke smitte egen uro over på barnet. 
  • PASS PÅ OM NATTEN: Det kan være lurt å passe på barnet gjennom natten, slik at både du og barnet føler dere tryggere. La gjerne barnet sove i et kjølig soverom.


Hvis du følger rådene over, og barnet fremdeles ikke blir bedre – oppsøk legevakt. 

Astma

Ved astma får barnet gjerne en langvarig hoste, spesielt om kvelden og natten, under anstrengelse eller som anfall av tung pust med hoste. Barnet kan i tillegg til hosten, få en pipende lyd i brystet når de puster ut. Tilsvarende symptomer kan sees ved allergi. 

Hvis barnet ditt har astma er det viktig med et godt inneklima, da barn er sårbare for luftforurensning. For å lindre astmasymptomer, la gjerne barnet sove i et kjølig soverom og rengjør rommet ofte og unngå røyking inne. Astmabehandling med legemidler kan både forebygge forverring, og gi symptomlindring.

Kikhoste

Kikhoste er en bakteriell infeksjon som kan gi seigt slim og hostekuler som kommer i serier, dette avsluttes ofte med et kraftig, forsert innpust (kalt kiking). Hosten kan ofte ende opp i oppkast. Det er heller ikke uvanlig at hosten varer i flere uker, og den kan gi alvorlige plager. 

Grunnet høy vaksinasjonsgrad og effektiv vaksine, er kikhoste sjeldent hos småbarn. Ved mistanke om kikhoste hos spedbarn er det viktig at barnet undersøkes av lege, da de kan få pustestans fordi de ikke klarer å kvitte seg med slimet i de trange luftveiene. 

Fremmedlegemer

Hvis et ellers friskt barn får akutt hoste, bør man vurdere muligheten for at barnet har fått i seg et fremmedlegeme. De aller fleste fremmedlegemer vil bli hostet opp og ut relativt raskt, men noen ganger kan det bli liggende. Dette kan gi ulike symptomer som hoste, vanskelig for å puste og blodig spytt. Typiske fremmedlegemer kan være en perle, popcorn, et lite batteri eller andre små ting barn kan putte i munnen.

Det mest effektive rådet hvis barnet setter noe fast i halsen, men fremdeles puster, er å oppmuntre barnet til å prøve å hoste opp fremmedlegeme. Hvis dette ikke fungerer, men barnet fortsatt er ved bevissthet, kan du prøve følgende:

  • SLAG MOT RYGGEN: Gi fem slag midt mellom skulderbladene. 
  • HEIMLICHS MANØVER: Fem raske støt mot mage og mellomgulvet.
  • HOS SPEDBARN: Legg kroppen til barnet ned langs arm din eller i fanget, slik at hodet blir laveste punkt. Bytt mellom fem slag i ryggen (mellom skulderblad) og fem støt mot brystkasse. 
  • VED BEVISSTLØS TILSTAND: Gi hjerte- og lungeredning, i tillegg til å ringe 113.

Langvarig hoste hos barn

Mange barn kan ha hyppige virusinfeksjoner og hoste. Ved langvarig hoste kan barnet oppleve dager der de ikke hoster, for så å få en ny virusinfeksjon og hoste igjen. Dette kan typisk ofte opptre i sammenheng med oppstart i barnehage eller ved bytte av avdeling. 

Når barnet får hyppige virusinfeksjoner, kan det gjøre at bakteriene får et godt feste og danner en biofilm på overflaten av de nedre luftveiene. Da får barnet gjerne en langvarig våt hoste som kan vare mer enn 4–8 uker, uten opphold. Dette er en tilstand som kalles bakteriell bronkitt (PBB). Våt hoste kan kjennes igjen på slimlyder. Noen barn får lettere kroniske infeksjoner, da ulikt immunforsvar spiller inn. 

Kroppen håndterer ofte langvarig hoste og stadige virusinfeksjoner godt selv. Selv med bakterier i luftveiene. Ved store plager og hoste som ikke går over etter 4–8 uker, kan det være nødvendig med legebesøk og antibiotikabehandling. 

Hoste om natten

Hvis barnet er plaget av hoste om natten, kan det være lurt å la barnet sove med hevet overkropp. Et tips er å bygge opp senga på den ene siden med klosser eller bøker, gjerne ca. 20 cm på en liten barneseng og dobbelt så mye hvis senga er større. Rikelig med drikke er anbefalt, i tillegg til trøst og nærhet hvis det er behov for det.

Feber og hoste

Feber, hoste og snue er typisk for mange barn ved gjentatte luftveisinfeksjoner. Spesielt typisk er det for barn mellom 6 måneder og opp til 2-3 års alder. Dette kan oppleves som plagsomt for barnet, men det blir sjeldent eller aldri snakk om alvorlige infeksjoner.

Behandling og lindring av hoste hos barn

Det er noen tiltak du kan gjøre hvis barnet ditt hoster for å lindre og hjelpe.

Råd hvis barnet ditt hoster: 

  • VÆSKE: Gi gjerne rikelig med drikke. 
  • HEVET OVERKROPP: Bygg gjerne opp sengen til barnet om natten. Ca. 10–20 cm med klosser eller bøker i hodeenden, sik at de sover med hevet overkropp. 
  • KJØLIG SOVEROM: Det kan hjelpe for barn med symptomer på falsk krupp og astma. 
  • TRØST: Barn som opplever hoste og pustebesvær kan bli redde, da er det viktig og ha en trygg og god voksen som kan gi trøst og opptre rolig. 
  • KRAFTIG HOSTEANFALL: Det kan være lurt å ta barnet opp fra sengen ved kraftige hosteanfall og mye slim, da det kan være vanskelig å puste. Hvis barnet er medtatt, har tung eller veldig rask pust, eller feberen ikke går ned etter 2–3 dager, ta kontakt med lege.

Relevante produkter for barn og hoste:

Hostesaft for barn

Hostesaft helbreder ikke, men den kan brukes som lindring for barnet. Det er for øvrig ikke alltid hoste bør behandles, da slim i luftveien fjernes mer effektivt når man hoster. 
Barn under 6 år skal ikke ha hostesaft (hostemedisin) uten konsultasjon med lege først, grunnet mulige bivirkninger.

Når bør du kontakte lege dersom barnet hoster?

  • Hvis barnet har redusert allmenntilstand, er slapt og ikke seg selv eller ikke orker å få i seg mat eller drikke. 
  • Ved langvarig hoste (hoste i flere uker).
  • Hvis barnet strever med å få luft. 
  • Ved hoste etterfulgt av rask pust hos barnet. 
  • Ved gjentagende nattehoste (og hoste utløst av anstrengelser).
  • Hvis barnet er under 3 måneder gammel og hoster.

Hvis tilstanden ikke bedres og/ eller tilstanden forverres etter legebesøk, ta kontakt på nytt da det er viktig med en vurdering av tilstanden der og da. Ta gjerne opptak av hosten i forkant, slik at du kan få vurdert hosten og gitt et godt helhetsbilde til behandlende lege.

Boots Norway © 2025