Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen
engangskateterengangskateter
Engangskateter fra convatec

Kateter

Hvis man av ulike årsaker ikke kan helt eller delvis tømme blæren naturlig, har man gjerne behov for et kateter (urinkateter). Denne tilstanden kalles urinretensjon og kateteret brukes for å tømme blæren for urin. Her kan du lese grunnleggende om kateter.

Det finnes flere ulike typer kateter. For ordens skyld deler vi kateter i to overordnete grupper; engangskateter og permanent kateter.

Vanligste formene for kateter:

Hva er et kateter?

Hva er et kateter? Et kateter består av et tynt og bøyelig rør som føres inn via urinrøret til urinblæren. Røret fører så urinen ut av kroppen og over i en urinpose, urinflaske eller direkte i toalettet. Hovedoppgaven til et kateter er å tømme urinblæren for urin, hvis du ikke får tømt blæren din på vanlig måte.

Hvis du har behov for et kateter velges kateter blant annet ut fra om du er mann, kvinne, ungdom eller barn. Årsaken til tilstanden spiller også inn med tanke på om du trenger engangskateter eller permanent kateter.

Se vårt store utvalg av kateter her.

Hvordan fungerer et kateter?

Men hvordan fungerer egentlig et kateter? Kateter kan hjelpe kroppen og urinblæren å tømme seg helt for urin, hvis dette av en eller annen grunn ikke fungerer eller fungerer delvis. Det er viktig å kvitte seg med urinen da det er et avfallsprodukt som bistår kroppen å bli kvitt bakterier, vann og andre stoffer. Hvis dette ikke fungerer optimalt, trenger kroppen hjelp.

Engangskateter er det vanligste å bruke. Et engangskateter settes inn hver gang du må tømme blæren og tas ut igjen når du er ferdig. Så kastes det i søpla. Dette kalles intermitterende kateterisering. Du kan benytte engangskateter på egenhånd eller du kan få hjelp fra helsepersonell. Vanligvis anbefales det å bruke engangskateter 4-6 ganger i døgnet. Det er viktig med daglig underlivshygiene og håndvask. Bruk gjerne mild såpe eller bare vann, slik at du beholder den naturlige bakteriefloraen. Vask nedentil anbefales en til to ganger per dag. Engangskateter fungerer ved at du fører det inn i urinrøret ditt, når urinen begynner å renne fører du kateteret ytterligere et par centimeter inn. Ta det ut først etter at urinen har stoppet helt å renne. Dra kateteret langsomt ut, samtidig som du gjerne trykker på blæren.

Permanent kateter brukes gjerne når du ikke har mulighet for å bruke engangskateter, eller det er forhold ved urinveiene som tilsier at du trenger kontinuerlig tømming av blæren. Innsetting av et permanent kateter kan kun utføres av helsepersonell. Et permanent kateter er en tynn slange som brukes for å lede urinen ut av urinblæren. En liten vannballong sitter på tuppen av kateteret, for å sikre at det ikke glir ut av blæren. Kateteret er koblet til en urinpose som kan tømmes. I forhold til engangskateter kan permanent kateter brukes i opp til 3 måneder, behandlende lege avgjør dette.

Hvem kan få kateter?

Både menn og kvinner kan ha behov for kateter. Det gjelder både voksne, ungdom og barn. Alle som har behov for kateter, kan få det dekket av HELFO. Du kan ta kontakt med din fastlege hvis du tror du trenger kateter. Du blir som regel henvist videre for en utredning til en spesialist/urolog eller en spesialsykepleier. Da får du også opplæring i bruk – det er viktig for å unngå mulige smerter og plager. Generelt er det flere menn enn kvinner som bruker kateter.

Kateter for menn

Kateter for menn er lenger enn de for kvinner. Det er fordi menn har et lengre urinrør enn kvinner. Og grunnen til at menn oftere har behov for kateter er at de kan få utfordringer med prostatakjertelen, som igjen kan føre til vansker med å tisse 

Kateter for kvinner

Kateter for kvinner er bla. kortere enn de for menn. Kvinner bruker gjerne kateter opp til 20 cm lengde, mens menn bruker oftest ca. 40 cm. Den største forskjellen er lengden og tykkelsen på røret.

Det er vanlig at det kan være flere spørsmål som melder seg som man ikke kommer på når man er på legekontoret.

Vi har samlet noen av de vanligste spørsmålene for kvinner som bruker kateter her.

Forskjeller på kateter

Det er store forskjeller på engangskateter og permanent kateter, men de har samme mål; å hjelpe kroppen med å tømme urinblæren. Generelt er engangskateter det foretrukne valget. Grunnen til dette er at bruk av engangskateter gir mindre komplikasjoner enn et langtidskateter.

Her er noen nyttige tips ved bruk av engangskateter.

Hvordan bestemmes det hvilke kateter man skal ha?

Når du har fått beskjed fra legen om at du trenger å bruke kateter, er det legen som bestemmer hvilket kateter du skal ha. Det er flere ting som spiller inn ved en slik avgjørelse. Kjønn og alder kan avgjøre lengde på kateter. Størrelsen er gjerne ulik ut ifra om du er kvinne, mann, barn eller ungdom. I tillegg spiller sykdomsbilde inn i en slik avgjørelse.

Permanent kateter benyttes oftest ved akutt eller kronisk retensjon der engangskateter ikke er mulig. Permanent kateter kan også være løsningen ved uforutsigbar eller trøblete inkontinens. Engangskateter er likevel førstevalget fordi det minsker forekomsten av

urinveisinfeksjoner og kan redusere inkontinens ved for eksempel utilstrekkelig tømming av blæren.

Her kan du lese flere nyttige tips ved bruk av engangskateter.

Kilde:  Boots HomeCare, NHI.no

 

Boots Norway © 2024