Farmasøytens faktaark
Feber hos barn
Hva kommer det av?
Feber er et viktig ledd i kroppens forsvar mot infeksjoner. Det er et tegn på sykdom, men ingen sykdom i seg selv. Feber defineres som en kroppstemperatur målt i endetarmen på 38 °C eller mer. Kroppstemperaturen er lavest på morgenen og høyest på kvelden. Temperaturen ved feber viser tilsvarende døgnvariasjon.
Det er lurt å måle barnets temperatur når det er friskt, da har du en referansetemperatur. Barn får lettere feber enn voksne, 39-40 °C er ikke uvanlig ved en vanlig forkjølelse.
Hos barn med feber er det viktigst å vurdere allmenntilstanden:
-
Våkenhetsgrad
-
Pusteproblemer
-
Evne til å få i seg væske
-
Matlyst
Visste du at?
-
Det ikke er noen nær sammenheng mellom hvor høy feberen er og sykdommens alvorlighetsgrad.
-
Det mest nøyaktige er å måle temperaturen i endetarmen. Måling i munnen eller under armen er mindre nøyaktig.
-
Det finnes også panne- eller øretermometre. Fordelen med disse er at temperatur kan måles uten å vekke barnet, og målingen går svært raskt. Ved bruk av panne- eller øretermometer må bruksanvisningen følges svært nøye.
-
Feberkramper utløst av høy kroppstemperatur forekommer hos 3-4 % av barn mellom ½ og 5 år. Det kan oppleves ubehagelig, men er som regel ufarlig. Kontakt lege ved førstegangs feberkrampe for å utelukke annen sykdom.
-
Ved bruk av febernedsettende stikkpiller kan det være mindre ubehagelig å sette den butte enden inn først.
-
Ved høy feber bør du vekke barnet et par ganger i løpet av natten
Hva kan du gjøre selv?
Det er viktig at barnet drikker ofte, for å unngå at barnet blir dehydrert. La barnet være lett påkledd. Ved høy feber kan det være behagelig å ha det svalt i rommet, men ikke kaldt. La barnet sove med en tynn dyne istedenfor en tykk. Dette gjør det mulig for barnet å bli kvitt overflødig varme.
Reseptfrie febernedsettende legemidler kan brukes hvis allmenntilstanden er dårlig og/eller barnet ikke vil ta til seg væske. De skal ikke brukes ukritisk, og gjør ikke barnet fortere frisk.
Paracetamol (eks. Paracet, Pinex) er førstevalg. Det er trygt og effektivt, og har lite bivirkninger når det brukes i riktige doser.
Ibuprofen (eks. Ibux, Nurofen) er et annet legemiddel som kan brukes, men er andrevalg pga. legemidlets bivirkninger. En bivirkning er at det kan forårsake nyresvikt dersom barnet ikke får i seg nok væske. I tillegg skal Ibuprofen ikke brukes til barn med vannkopper pga. økt risiko for hudinfeksjon forårsaket av bakterier.
Kontakt lege dersom barnet med feber:
-
er under 3 måneder gammelt
-
er vanskelig å vekke på tider det normalt er våkent
-
gråter sammenhengende, mer høyfrekvent eller svakere enn normalt
-
har blek/blå hudfarge
-
har tørre slimhinner i munnen
-
tisser sjelden eller klager over at det er vondt å tisse
-
puster fortere enn 60 ganger i minuttet eller har stønnende pust
-
strever med pusten, jobber med magen eller at huden trekker seg inn mellom ribbena
-
kaster opp grønn galle
-
har feberkramper for første gang
Kilde: helsebiblioteket.no NHI.no Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo
Er allmentilstanden dårlig eller du mistenker alvorlig sykdom – ta kontakt med lege. Ved bruk av legemidler, les pakningsvedlegget nøye.